Президентът Румен Радев коментира пред журналисти актуалните теми от изминалите

...
Президентът Румен Радев коментира пред журналисти актуалните теми от изминалите
Коментари Харесай

Радев: Аз никога не съм говорил за партия Трети март

Президентът Румен Радев разяснява пред публицисти настоящите тематики от миналите дни. Той взе участие в първия ден от годишната конференция на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, която стартира с показване на разбор на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година

Той отговори на въпрос на публицистите за новорегистрираното „ Движение Трети март “ от Весела Лечева и появилите се клюки в политическите среди за обязаност с неговото име.

„ Трети март е народен празник и се надявам да остане подобен. Да сте ме чули аз да приказвам за партия „ Трети март “?! Попитайте тези водачи, които приказват за партия „ Трети март “, питайте какво толкоз ги тормози. Явно погазването на всички предизборни обещания и на всички обикновени правила в обединението не създава резултат в полза на обществото и по тази причина самите хора търсят опция. Ако дам доверието си на някоя политическа мощ, ще ви го оповестя персонално “, уточни Радев.

03 февруари 2024, 11:43

Бившата шефка на Патентно: Освен комерсиална марка, на името на Лечева е записана и " Политическа партия Трети март "

Още през януари президентът съобщи, че всичко това е " режисирана нервност, която издава боязън от нова партия ". По думите му " този хор на страха сплоти освен партиите в сглобката, само че и и дребни парламентарни и извънпарламентарни партии, които дружно се усещат застрашени от ерозията на доверието ".

Президентът разяснява и трусовете в прокуратурата и съда. " Създаването на една незаконна мрежа за влияние върху правосъдната система няма по какъв начин да стане без политически подкрепи ", уточни той.

" Това е огромният въпрос - отстраняването на един подобен израстък и недопускането на сходни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и да се стигне до разкриването на политическите зависимости. Това чака обществото ни. Това е тест, само че и опция за правосъдната система, за изпълнителната власт, за Народното събрание да решат този случай. Дали анкетната комисия в Народно събрание ще има волята или желанието да разкрие политическите зависимости, от това ще проличи до каква степен и нашият парламент желае да бъде зает с решаването на този проблем ", уточни Радев.

Не мога да разисквам по какви механизми работят структурите за сигурност, сподели Радев на въпрос за престъпните лица информатори на службите за сигурност. „ Този въпрос може да отнесете към тях “, добави той.

По думите на Радев има граница, чието подминаване може да има деструктивни последствия.

Попитан дали по време на служебните държавни управления е имало министри, които са алармирали за някакъв напън, Радев съобщи: „ Не, такава информация от служебни министри не е достигала до мен. И от службите не е достигала “.

„ Не мога да разясня кой ще бъде външен министър. Това решение би трябвало да бъде взето от ръководещата коалиция “, сподели президентът, запитан за идната ротация във властта.

„ Всички виждаме, че тези кавги, които текат около разпределението на властта, късат от ден на ден нишката сред ръководещите и общество “, уточни той и изрази вяра ръководещите да си „ дават сметка за това, тъй като хората виждат едни припирни за постове, за властови запаси, за това кой ще приказва на открито, само че не виждат решение на въпроси, свързани с упованията им като жители “.

„ Винаги, когато съм провеждал съвещания, това е било с предоставяне на опция и блян парламентарно показаните политически сили да стигнат до консенсус за властта. Действам напълно в границите на Конституцията, тъй че да дава оптимално положителни условия на изпълнителната власт надлежно да си вземе своите решения в този развой “, добави президентът.

Недостигът на запаси, софтуерна назадничавост, закъсняла рационализация, липса на персонален състав, прекомерно комплицирани процедури за обмисляне на отбранителните качества и още по-тромави процедури за аквизиция. Това уточни като проблеми пред армията президентът Румен Радев. Държавният глава взе участие в първия ден от годишната конференция на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, която стартира с показване на разбор на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година

" За страдание огромна част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската войска на предходния разбор, нашата войска и в този момент се сблъсква с тях ", означи президентът.

" Вече две години покрай нас бошува война, която фрапантно промени средата за сигурност ", уточни Радев. 

Според него напъните на цивилното и военното управление на Министерството на защитата да подсигуряват минимума от качества в тази комплицирана конюнктура не стигат. По думите му е значимо да се разбере, че националната сигурност е всеобхватна и доста комплицирана материя и тя се подсигурява освен от Министерството на защитата, а от редица значими и виновни институции. Сигурността е базова полезност в нашето общество и посредством нея ние реализираме всички останали цели, посочи президентът и означи, че основен детайл на тази полезност е съществуването на способна, съвременна, високотехнологична, обезпечена с квалифициран персонален състав Българска войска.

Държавният глава одобри почетния гвардейски часовой, с който по традиция се открива Годишната конференция на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР