Президентът Румен Радев използва посещението си в Ню Йорк за

...
Президентът Румен Радев използва посещението си в Ню Йорк за
Коментари Харесай

Румен Радев: Трябва да има реформи в Съвета по сигурност на ООН

Президентът Румен Радев употребява визитата си в Ню Йорк за общото заседание на Организация на обединените нации, с цел да подлага на критика кабинета. Късно във вторник пред публицисти той съобщи, че липсва дейна политика, която да убеди Австрия и Нидерландия да отстранен ветото върху участието ни в Шенген. Критиките пристигнаха след срещата му с австрийския президент Александър Ван дер Белен.

Снощи Радев направи послание пред международните водачи. В него държавният ни глава уточни войната, споровете и тероризма като застрашаващи бъдещето на цивилизацията. Към проблемите той добави високото равнище на социално-икономически дисбаланс и растящата неустановеност на доставки в света.

Румен Радев разяснява, че съгласно него би трябвало да има промени в Съвета по сигурност на Организация на обединените нации. Той изиска към него да бъде прибавен един променлив член, който да бъде от Източна Европа.

„ Минаха 19 месеца, откогато непрекъснат член на Съвета за сигурност стартира нападателна война против прилежаща страна, нарушавайки правилата на Хартата на Организация на обединените нации. От първия ден България осъжда експанзията на Руската федерация против Украйна. Всеки ден от тази война заплашва световния мир и сигурност. Предупреждението е към Украйна, защото този спор има заплаха да се разрасне ", съобщи президентът на България.

Част от делегацията е и Мария Габриел, която във вторник подписа съглашение за общи дейности по коридора Север-Юг и цялостна поддръжка за участие на България в Шенген. Предстои среща сред нея и президентите на Румъния Клаус Йоханес и Украйна Володимир Зеленски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР