Президентът Румен Радев избра да връчи третия, последен мандат за

...
Президентът Румен Радев избра да връчи третия, последен мандат за
Коментари Харесай

Президентът пак връчва на БСП третия мандат за редовен кабинет

Президентът Румен Радев избра да връчи третия, финален мандат за сформиране на постоянен кабинет, още веднъж на Българска социалистическа партия. Той ще направи това за четвърти път в поредицата от предварителни избори в последните 2 години.

Мандатът за изтъкване на претендент за министър-председател ще бъде връчен на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " на 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на „ Дондуков “ 2, оповестиха от прессекретариата на президента.

След като ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " (ПП) не откриха задоволителна поддръжка за кабинет и върнаха неизпълнени първите два мандата, Радев имаше право да избере всред Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Възраждане " Демократична България и " Български напредък " за третия.

В петък вицепрезидентът Илияна Йотова сподели, че мандатът би трябвало да отиде при партия, която е с " най-голяма опция да сформира кабинет ", само че и да продължи политиката на служeбния кабинет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментара, че това значи, че президентът ще избере или отново Българска социалистическа партия, или " Български напредък ", защото водачът ѝ Стефан Янев към този момент беше негов длъжностен министър председател.

От ГЕРБ споделиха, че биха подкрепили кабинет на Демократична България, стига в него да няма министри от Политическа партия. Според съпредседателя на Демократична България Христо Иванов обаче на прокуратурата против криптобанката Nexo e опит групировката му да получи мандата. Тя беше атакувана с информация, че чиновници на компанията са ѝ правили дарения.

В Конституцията няма категорично записан период, в който определената партия да излъчи претендент за министър председател. В тълкувателно решение от 1993 година на Конституционния съд обаче е записано, че решението не може да се бави прекомерно дълго. Според конституционалисти рационално е срокът да е сходен на останалите в процедурата - към 7 дни .

Според същото тълкувателно решение партията има и още една седмица, с цел да предложи конструкция и състав на Министерския съвет. Тоест това би трябвало да стане до 31 януари .

Ако и Българска социалистическа партия не успее или депутатите не одобрят кабинета, президентът би трябвало да назначи ново служебно държавно управление, да разпусне Народното събрание и да дефинира дата за нови избори до два месеца. Същото се случи и при предходните три предварителни вота.

Шансовете левицата да успее са доста дребни, защото ГЕРБ и Демократична България имат решения да не поддържат мандат на Българска социалистическа партия.

Социалистическата партия беше тази, която номинира и поддържа Радев за президент два пъти, макар че по-късно връзките му с водача ѝ Корнелия Нинова се обтегнаха. Политологът Христо Панчугов по-рано към този момент разяснява пред Свободна Европа, че и в този момент Българска социалистическа партия е разумният политически избор, както към този момент се случи три пъти.

" Не тъй като президентът харесва Корнелия Нинова, а тъй като посланията му са послания към гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Ще затвърди чувството, че Радев ги съставлява, на фона на разпадащата се партия, и това отваря опция за предстоящ ляв план ", сподели той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР