Президентът Румен Радев избегна среща и снимка с украинския президент

...
Президентът Румен Радев избегна среща и снимка с украинския президент
Коментари Харесай

Задача номер 1. Как Радев избегна да спомене Украйна на срещата на инициативата Три морета

Президентът Румен Радев избегна среща и фотография с украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на самодейността " Три морета " . Украйна въобще също не се загатва и в прессъобщението от събитието, публикувано от президентството.

В него като акцент от изявлението на Радев пред президентите от самодейността е посочена " значимостта на инфраструктурната съгласуваност в енергийната, транспортната и цифровата сфера по оста Север-Юг ".

Деветото издание на срещата на върха се организира в литовската столица Вилнсюс , а хазаин на събитието е президентът на Литва Гитанас Науседа . Той авансово разгласи Украйна за акцент на срещата, на която Зеленски получи поддръжка от доста от президентите в напъните на страната му да се отбранява от съветската инвазия.

Инициативата " Три морета " е политически план, към който са се включили тринадесет страни от Европейския съюз (ЕС), които се намират сред Балтийско, Адриатическо и Черно море - България , Австрия , Естония , Латвия , Литва , Полша , Румъния , Словакия , Словения , Унгария , Хърватия , Чехия и Гърция .

Стратегически сътрудници на самодейността са Германия , Европейската комисия (ЕК), Съединените щати (САЩ) и Япония , а Украйна и Молдова имат статут на асоциирани страни участнички.
Подкрепа за Украйна
" Всичко, от което се нуждае Украйна, е нужно и на европейската сигурност. Задача номер 1, несъмнено, си остава противовъздушната защита ", сподели Зеленски.

Той и президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс подписаха двустранно съглашение за сигурност. Документът планува в идващите 10 години Латвия да дава на Украйна военна помощ в размер на 0,25% от брутния си вътрешен артикул.

Освен това Латвия поема 10-годишен ангажимент да поддържа Украйна в региона на киберзащитата, разминирането, безпилотните технологии и да улесни присъединението ѝ към Европейски Съюз и НАТО.

Латвия стана деветата страна, която подписа съглашение за сигурност с Украйна. На 3 април Зеленски подписа сходен документ с финландския президент Александър Стуб по време на визитата му в Киев.

Очаква се Зеленски да подпише във Вилнюс съглашение за сигурност и с литовския си сътрудник Гитанас Науседа.

На срещата делегатите от Съединени американски щати се ангажираха с продължение на поддръжката за енергийната инфраструктура на Украйна.

Румънският президент Клаус Йоханис и Зеленски разискаха работата на експортния кулоар на Украйна с Румъния и Молдова и развиването на инфраструктурата и логистичните направления по общата граница.

По-рано кабинетът на министрите одобри резолюция, която ще разреши откриването на нов граничен пункт сред Украйна и Румъния.

Двамата приказваха и за съдействието в бранша на защитата, като президентът на Украйна акцентира укрепването на украинската противовъздушна защита.
Какво сподели Радев
Пред другите президенти от от самодейността " Три морета " в четвъртък Радев сподели, че е значимо " самодейността да остане фокусирана върху въпроси от практическо значение, които ще засилят доближаването в целия Европейски Съюз ".

По думите му по линия на самодейността България е съумяла да притегли капитали от към 200 млн. евро в сферите на превоза и енергетиката.

" България оптимално се възползва от опциите на самодейността ", сподели Радев в отговор на журналистически въпрос при идването си във Вилнюс.

" Привлеченият от страната ни капитал по планове е към 10 пъти по-голям от размера на вложените от България средства в капиталовия фонд на " Три морета ", добави той.

От началото на съветската инвазия България, като част от Европейски Съюз и НАТО, да пази територията си, като на няколко пъти ѝ изпрати военна помощ. Доставките на оръжия обаче са източник на разногласия, а Румен Радев е срещу даването на военна помощ.

Той се опитваше да спре или най-малко да ограничи даването на българска военна помощ на Украйна, до момента в който управляваха назначени от него служебни държавни управления. Миналата година Радев, че " упорства " да води войната, която Русия стартира против него. Радев приканва за договаряния сред Киев и Москва, а Украйна в обслужване на ползите на Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР