Президентът Румен Радев иска да бъде движеща фигура. Това мнение

...
Президентът Румен Радев иска да бъде движеща фигура. Това мнение
Коментари Харесай

Политолог: Радев иска да бъде движеща фигура, консултациите с ДБ бяха терапевтичен сеанс

Президентът Румен Радев желае да бъде движеща фигура. Това мнение изрази пред Любомир Стефанов – учител по политически науки в Нов български университет, който разяснява консултациите на президента с партиите, които не престават към този момент няколко седмици.

" Вече поредно и очевадно се натрапва желанието на президента да въздейства на вътрешната и външната ни политика. Вече непосредствено си разрешава да изяснява на политиците от евентуалната изпълнителна и законодателната власт, които отиват при него, по какъв начин той си показва нещата. Да не забравяме, че по Конституция президентът в България не е четвъртият ъгъл в триъгълника, а е синекурна служба за рязане на лентички и присъстване на почетни церемонии. Вчера дефинитивно видяхме по какъв начин той желае да бъде настояща и движеща фигура ", аргументира се политологът.

Вчерашните съвещания при президента с " Демократична България " Стефанов дефинира срещата като " лечебен сеанс ":

" По скоро видяхме някакъв доста чудноват лечебен сеанс, при който двете страни пред бракоразвод си споделят проблемите и се въздържаха единствено да се наругаят, само че бяха пък много остри в рецензиите си. В последна сметка напълно разумно е да стигнем до въпроса – за политика и политики по кое време ще си приказваме, откакто е ясно, че не се харесваме и то отдавна към този момент ".

По думите му Народното събрание е " провесен ", тъй като няма нито една партия, а даже 2 или 3, които могат да сформират болшинство. Той е безапелационен, че не може да отричаш правото на другите да реализират болшинство, само че би трябвало да има правила и поредност.

" Ако това обрисувало се болшинство, движещо доста противоречиви обговаряния до този миг на Избирателния кодекс, а и освен, може да материализира управническа коалиция, дано го направи, само че цената, която ще заплати, мисля, че всички евентуални обвинени са наясно, че ще бъде чудовищна ".

Любомир Стефанов уточни, че най-вероятно третия мандат ще бъде получен от " Български напредък ". Той изясни по какъв начин тази партия може да сплоти невъзможното все още:

" С бизнес метод пренесен в политиката, т.е. прагматично договаряне по някакви цели, които са минималните допирателни. Това наподобява доста пожелателно и сякаш неприложимо в нашата родна политическа реалия. Тук всеки с всеки врагува ".

Това политическо говорене и предсказване в действителност не дават на гласоподавателите опцията сами да преценяват кое държавно управление е положително и кое – не, разяснява политологът и добави:

" Факт е, че сме на време разделно още веднъж в политиката, тъй като преходът както виждаме май не е прогресирал доста ".

Според него всичко това води до още по-ниска изборна интензивност в България и никой нищо не прави, с цел да го предотврати.

Той изясни " хартиеното обединяване "   като търсене на претекст, с цел да бъде провален процеса за съставяне на държавно управление.

" Точно това ще се отрази на изборната интензивност, което към този момент дискредитира дефинитивно в очите на жителите хартиената бюлетина и машините ".

Според Стефанов след връчването на първия мандат на ГЕРБ, те ще предложат състав на държавно управление, въпреки и проформа. От " Продължаваме промяната " пък ще си останат на досегашната теза и ще желаят да останат в съпротива, изрече мнението си политологът. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР