Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се срещнаха с

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се срещнаха с
Коментари Харесай

Радев пред ректори и преподаватели във Варна: Силата на науката днес е в обединението

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се срещнаха с ректори и преподаватели от варненските университети. Те участваха на изложбата „ Новите будители ", която показва варненските университети по пътя на модернизацията и основните планове, в които пет от шестте варненски университети вземат участие.

„ Това, което сте създали и курса, който сте поели, се откъсвате напред във времето. Изпреварвате държавната политика, както и всички тактики, които се създават в България в региона на науката. Силата на науката през днешния ден е в обединяването. С това, което вършиме, заслужавате званието „ Новите будители ", както е кръстено и самото събитие ", съобщи Румен Радев. Според него не е допустимо през днешния ден да се развива изолирана просвета сама за себе си. Радев акцентира, че можем да успеем като страна и общество, единствено в случай че трансформираме нашата стопанска система по-бързо към кръгова, цифрова, зелена стопанска система. „ Икономика, която да подсигурява висок резистентен ритъм на напредък, основан на нови технологии и нововъведения. Това няма по какъв начин да стане, в случай че не трансформираме нашата система на висше обучение. А в действителност вие вършиме тъкмо това - обучение, ориентирано към научни достижения, изследователска работа, развойна активност и към практиката. Образование, което да сплотява всички клонове на познание и да партнира по-тясно с бизнеса ", сподели още президентът. По неговите думи хората, които излизат от университетите, като артикул, би трябвало да бъдат сполучливи и да могат по най-бързия метод да се включат в тази стопанска система и да дават висока добавена стойност. „ Ние нямаме различен път. Не единствено да изнасяме първични материали. Трябва да изнасяме повече подготвени артикули, приключени, високотехнологични. А това няма по какъв начин да се получи, без хората, които вие създавате. Не единствено като инженери, лекари, експерти, само че и като персони. Хора, които да обичат България и да не търсят своята реализация на открито, като визия за света, а тази визия да построяват тук, по модела, който вие им задавате ", акцентира Радев. Според него светът от ден на ден ще се дели на страни, които създават високи технологии и диктуват международния дневен ред, и страни, които остават в периферията. „ С това обединяване, вие създавате бъдещето на България ", сподели още Радев.

„ През последните години българската просвета е най-недолюбваното дете в нашата политика. За всичко се намират пари, само че минимум са за просвета, обучение, просвета ", уточни Илияна Йотова. Тя изрази вяра след изборите на 14 ноември да има устойчиво болшинство в Народното събрание и устойчиво държавно управление от хора, уверени, че без просвета и обучение няма по какъв начин да има развито общество и развита страна.
Йотова поздрави присъстващите с Деня на националните будители и уточни, че той не би трябвало да е единствено на 1 ноември, а всеки ден. „ Държавата ви дължи доста. Благодаря ви, че освен давате познания и умения, а превърнахте университетите в научни средища ", съобщи тя.

Варненските университети бяха част от самодейността на Илияна Йотова за смяна на Постановление на Министерски съвет 103, която улесни достъпа на задгранични студенти от български генезис в българските висши образователни заведения.

Проф. Анелия Клисарова: Преди 5 години повярвах в президентската двойка, само че те надминаха упованията ми

„ Преди 5 години повярвах в президентската двойка, само че те надминаха упованията ми. Толкова мощни, самостоятелни, горди, виновни. Борци за правдивост, почтеност, срещу корупцията. През тези 5 години вие доказахте своите мощни страни и не успяхме да забележим слаби ", съобщи проф. Анелия Клисарова. Тя изясни, че във Варна университети са с разнообразни професионални посоки. " Но това не ни пречи да сме дружно, в името на науката и знанието, в името на качеството на образование ", акцентира тя.

По-късно Румен Радев и Илияна Йотова разговаряха с представители на туризма и ИТ бранша. Основна тематика на срещата бяха опциите за планове за развиване, заложени в Плана за възобновяване и резистентност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР