Президентът Румен Радев хипотетично има право и може да поеме

...
Президентът Румен Радев хипотетично има право и може да поеме
Коментари Харесай

Орлин Колев: Ако президентът не одобри служебен кабинет, ще бъде изправен пред нарушаване на Конституцията

Президентът Румен Радев хипотетично има право и може да поеме риска да не утвърди състава на длъжностен кабинет, препоръчан му от определения за министър председател, съобщи експертът по конституционно право Орлин Колев в изявление за БНР.

Подумите му обаче, " президентът следва да утвърди оферти от премиера състав за длъжностен кабинет ", с цел да съблюдава Конституцията.

" Хипотетично има право да не го утвърди, само че в този случайще бъде изправен пред хипотезата на нарушение на Конституцията.Президентът по свое убеждение може да поеме този риск,но въпреки всичко да се постави изпитание за формиране на служебно държавно управление. А такова може да се реализира сред бъдещия министър председател и президента,и то да бъде основано на едно взаимно утвърждение от двете страни. " - разясни Орлин Колев.

Оказва се, че след конституционните промени, в които се показва кои могат да бъдат служебни министър председатели, не е явен статутът им след приключването на служебния кабинет.

" Не бих драматизирали мисля, че от посочените за длъжностен министър председател ще се откри някой да поеме поста.Но в случай че откажат, то актуалното държавно управление с Денков щепродължи да упражнява функционалностите и държавното управление в оставка няма да бъде освободено ", разяснява Колев.

" След като през днешния ден стана ясно, че и вторият мандат също е несполучлив, за периодите при третия вървим по алинея 3 член 99 на Конституцията. Президентът в едноседмичен период връчва за сформиране на държавно управление за трети път.Но не на претендент за министър председател, а определена от президента парламентарно показана партия,тоест, парламентарна група, която може да не е третата по величина, а случайно определена от президента.Тази парламентарна група няма период, в който да показа на президента изпълнен мандат – конструкция и състав на предстоящ кабинет. " - означи той.

" Сега президентът, с цел да извърши условието на Конституцията,следва да реализира контакт с посочените лица, които могат да бъдат министър председатели, и да ги помоли да поемат поста на министър председател на длъжностен кабинет ", сподели още експертът по конституционно право.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР