Президентът Румен Радев е този, който се облагодетелства от неспиращия

...
Президентът Румен Радев е този, който се облагодетелства от неспиращия
Коментари Харесай

Димитър Бечев: Радев се облагодетелства от неспирния изборен цикъл

Президентът Румен Радев е този, който се облагодетелства от неспиращия избирателен цикъл в България, написа политологът Димитър Бечев в „ Политико “.

е озаглавена:

" България: Няма светлина в края на тунела "

Едно е несъмнено след петите подред избори. Съставянето на ръководеща коалиция ще бъде плашещ риск.

Победителят Бойко Борисов ще би трябвало да търси поддръжка на всички места, само че надалеч не е несъмнено, че обединението ще се материализира. И България ще тръгне към нови избори още през юли.

И точно от това се облагодетелства Радев.

Според конституцията българският държавен глава назначава служебно държавно управление, което да приготви предварителни избори. Гълъб Донев – довереникът на Радев, е отпред на българското държавно управление от август 2022 година Така Радев управлява шоуто и в страната, и в границите на външната политика, като взема решения за енергийната политика на България, нейните цели по Плана за възобновяване и развиване и даже за оръжейните доставки за Украйна.

Критиците на Радев, които в последно време се усилиха, назовават това прикрит преход към президентско ръководство, написа специалистът.

България е парламентарна република и изпълнителната власт принадлежи на първо място на държавното управление. Цялото скеле от механизми за надзор и баланс отразява това устройство. От друга страна, президентът е изправен пред по-слаби ограничавания, защото се избира директно, което значи, че няма парламентарен надзор, с изключение на тромавата процедура по импийчмънт.

Обикновено това не е проблем, защото президентът разполага с лимитирани пълномощия. Но в този момент, като се има поради възходящата роля на Радев, той се трансформира в човек, който не се регистрира пред никого, даже пред гласоподавателите, защото не може да се кандидатира след втория си мандат, продължава публикацията в " Политико ".

Дефакто управникът на България е обект на разногласия още от първия ден, в който встъпи в служба. Хулителите му го разказват като прислужник на Москва и акцентират скандалното му изявление от 2016 година, че Крим дефакто е част от Русия, макар че по закон принадлежи на Киев. А неотдавна Радев настоя, че България няма да изпраща оръжия на Украйна, макар решението на Народното събрание от ноември 2022 година за противоположното, и се нахвърли върху партиите, дали своят вот това решение, като ги назова „ войнолюбци “.

Интересно е, че през 2020 година Радев взе страната на антикорупционните митинги, обхванали България и подкрепени от най-твърдо прозападната част от електората. Нещо повече - той даже даде благословията си на Кирил Петков и Асен Василев, които по-късно сътвориха Политическа партия. Така, въпреки Политическа партия и нейният съдружен сътрудник Демократична България в този момент да са на нож с Радев, в напълно недалечното минало те имаха обща идея.

Същевременно връзките на Радев с Българска социалистическа партия са също толкоз заплетени. Някога подкрепян от тях като кандидат-президент, през днешния ден той е по-скоро съперник за благосклонностите на другарски настроените към Владимир Путин гласоподаватели, изпитващи носталгия по комунизма.

Ако знаем нещо сигурно за Радев, това е неговата необуздана упоритост, акцентира Димитър Бечев. Бившият пълководец на Военновъздушни сили има вяра, че има привличането, полезностите и визията да бъде водач на България, запълвайки празнината, оставена след упадъка на популиста и индивида от народа Борисов.

Радев счита също, че има политическите умения да плава в бурните води на вътрешната и интернационалната политика, като играе пред няколко публики по едно и също време. Той твърди обезпокоените българи, че няма да бъдат въвлечени във война против Русия, и споделя на други държавни управления от НАТО и Европейски Съюз, че София ще продължи да доставя извънредно нужните артилерийски снаряди за Киев. Тези доставки за Полша и Румъния, които започнаха при държавното управление на Петков и бяха платени от Съединени американски щати и Англия, продължиха и по време на мандата на Донев. И в случай че Радев в действителност искаше да ги приключи, той би го направил преди месеци.

Сега президентът приканва за бързо сформиране на кабинет, само че това може и да не се случи. От ГЕРБ могат да решат, че процентът им ще се усили, в случай че се организира още един избор по-късно през годината, а Борисов да упрекна Политическа партия в непреклонност в опит да откъсне гласове от съперниците си.

Но на Борисов отново ще му е мъчно да си обезпечи решителна победа, а прокремълската партия „ Възраждане “, която стана трета на изборите, безспорно ще процъфтява с помощта на популистката предизборна пропаганда.

Това значи, че вакуумът във властта в България ще се резервира, а Радев ще остане единственият дирек на стабилността в една страна, която другояче наподобява неуправляема.

И въпреки всичко, колкото и мощен да е сега, президентът на България към момента има проблем в дълготраен проект.

След като мандатът на Радев изтече през 2027 година, той ще се окаже в политическата пустиня, защото нито един някогашен български държавен глава не е бил изключително сполучлив в повторното влизане в изборната политика. И сходна орис може да го сполети, когато към този момент няма да заема длъжността или да се възползва от великодушното медийно отразяване и известността, която върви дружно с нея.

Така че часовникът тиктака, а Радев би трябвало да е наясно какво следва след настоящия зенит на неговата власт и въздействие. Сравнително млад и изпълнен със самочувствие, той сигурно няма да хвърли кърпата и няма да се пенсионира. Но българският политически терен е конкурентен и ориста на водачите може бързо да се издигне и да падне.

Важно е да се знае, че това е една от аргументите честите избори да носят и изгоди, а не просто разноски. В страна, в която липсва отговорността, изборите са единственият инструмент, който жителите имат, с цел да обуздаят елитите.

През годините България видя краха на доста популистки партии и политици. А и известна неустойчивост може да се окаже за предпочитане пред подправената непоклатимост под ръководството на бащица или хищническа коалиция, приключва Бечев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР