Президентът Румен Радев е на двудневно посещение в Скопие по

...
Президентът Румен Радев е на двудневно посещение в Скопие по
Коментари Харесай

Радев изрази подкрепа за европейската и евроатлантическа интеграция на Македония

Президентът Румен Радев е на двудневно посещаване в Скопие по покана на македонския си сътрудник Георге Иванов. Това е първо посещаване на български държавен глава от 16 години насам.

Договорът за другарство е ориентиран към това, което свързва и сплотява България и Македония и е здрава основа, върху която би трябвало да се надгражда е позицията на президентите Георге Иванов и Румен Радев. Подчертаха, че единствено няколко месеца след подписването му стокообмена има сензитивен растеж, както и броя на туристите. Приемат го като лакмус за отношението на хората. Румен Радев акцентира, че договорът не би трябвало да остане пай хартия и еднократен акт, а би трябвало да бъде необратим развой. Според президентите е нужно по-интензивно другарство, което може да стане с по-добра съгласуваност - транспортна, енергийна и цифрова. В тази връзка Радев и Иванов чакат ускорено създаване на Коридор 8, възстановяване на работата на контролно-пропускателните пунктове сред двете страни и разкриване на нови.
Георге Иванов, президент на Р Македония: С президента Радев говорихме и за новата Стратегия на Европейския съюз във връзка с разширението, което в огромна степен е заслуга точно на България, както и действителните благоприятни условия на Република Македония. Реални опциите на Република Македония през Българското председателство да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да получи покана за участие в НАТО на Срещата на върха през юли. Румен Радев, президент на Р България: Що се отнася до вероятностите за европейска и евро-атлантическа интеграция на Република Македония, България постоянно е била един от най-силните юристи за вашите вероятности в това отношение и постоянно сме ви подкрепяли. Но, несъмнено, има още много да се прави в разнообразни сфери. И Република Македония може постоянно да разчита на Република България за експертна и друга помощ във всички нужни области.
Двамата президенти чакат бързо да бъде образувана взаимната комисия, която да дефинира личностите и събитията,които да честваме дружно. Румен Радев напомни, че имаме общо минало и от метода на отнасяне на това минало зависи европейската вероятност на Македония. Решението за името на западната ни съседка ще стане в почтени договаряния, каквито към този момент се водят сред Македония и Гърция, сподели президентът Радев. Посочи, че тези договаряния като резултат засягат и България.
Румен Радев. президент на Р България: За нас е значимо бъдещото име вследствие на тези договаряния да не съдържа географски определители, които от своя страна да съдържат елементи от територията на Република България. Аз имам вяра, че ще се откри рационално решение, което да удовлетворява всички страни.
Българският президент сервира цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата Св. Спас в Скопие. Срещна се също с македонския министър председател Зоран Заев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР