Президентът Румен Радев демонстрира последователност - наложи вето за предоставяне

...
Президентът Румен Радев демонстрира последователност - наложи вето за предоставяне
Коментари Харесай

Президентското вето върху БТР-ите за Украйна - коментар на експертите Ангел Найденов и Димитър Гърдев

Президентът Румен Радев показва поредност - наложи несъгласие за даване на бронирана техника на Украйна. Така върна за ново разискване тематиката в Народното събрание. Решението на президента разясниха в студиото на " Денят стартира " в подтекста на войната в Украйна Ангел Найденов, някогашен министър на защитата, и Димитър Гърдев, посланик, ръководител на Комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание.

Според Ангел Найденов, ветото е изцяло обяснимо и разумно:

" Президентът в качеството си на висш главнокомандващ има право, даже е задължен да потърси отговори за нуждата на тази техника за България и за профилираните структури на Министерство на вътрешните работи. Ветото е още една опция в един неемоционален спор да св чуят въпросите и отговорите " за " и " срещу ". И това е още една опция за президента да подскаже или да покаже своята позиция за военната помощ за Украйна. "

По думите на Димитър Гърдев, такива диспути се водят в безусловно всички страни, които поддържат Украйна:

" Ние не сме си трансформирали позицията с това несъгласие на президента и в действителност може би би трябвало да се обърне внимание на едни по-задълбочени диспути, тъй като когато беше признато това решение, в комисията по защита имаше мнение единствено на един член, ръководещите го вкараха в пленарна зала и го гласоподаваха е един и същи ден на две четения. "

Той напомни, че България поддържа напъните на Украйна за опазване на териториалната целокупност в политически проект, имаме решение за подкрепяне в стопански проект и във военнотехнически проект и не сме си трансформирали позицията. Водят се диспути на всички места по света, само че страните излизат с единно мнение, това ще се служи и в България, уточни дипломатът.

Техниката, която България дава, е остаряла - от 60-те години, част от нея евентуално не е поддържана съгласно нужните условия, само че е използваема, въпреки и с ниска маневреност и едва въоръжение. Украйна е с планове и благоприятни условия за модернизиране на тези БТР-и, разясни Ангел Найденов и напомни, че тази техника не я предоставяме безплатно.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР