Президентът Румен Радев дава бавни и предпазливи заявки за политически

...
Президентът Румен Радев дава бавни и предпазливи заявки за политически
Коментари Харесай

Радев дава бавни и предпазливи заявки за политически проект, смята социологът Боряна Димитрова

Президентът Румен Радев дава мудни и внимателни поръчки за политически план „ Вижда се все по-отчетливото позициониране на президента в несъмнено поле. Бавни и внимателни поръчки за политически план “, съобщи пред БНР Боряна Димитрова от социологическата организация „ Алфа Рисърч “.

Обтегнатите връзки сред премиера Николай Денков и Радев са израз на конкуренция сред различни и разнообразни политически планове, счита социологът. Във връзка с идните локални избори Димитрова очерта мощни конкурентни борби и напрегната акция.

„ Ще забележим дали ръководещата коалиция ще издържи на бурята на електоралните разтърсвания “.

Тя счита, че тематиката за смяна на националния празник, поднесена дружно с конституционните промени, крие доста пластове и точки на разискване:

„ По тематиката нямаше спор, тя беше поднесена като едно от предложенията за регистриране в Конституцията. Датата 24 май сплотява множеството българи, да не кажа съвсем всички. Тя е трогателен празник, не казионен. Този ден не е извърнат единствено към предишното, а и към бъднините ни. Това са значими достолепия, само че те бяха обезценени от поднасянето им дружно с един политически въпрос, какъвто са измененията в Конституцията “. 

Димитрова акцентира, че националният празник е част от идентичността на един народ, по тази причина не може да се сменя постоянно, тъй като това слага въпроси и за неговата лична еднаквост. Според нея дебатът за националния празник би трябвало да бъде разграничен от диалозите за конституционни промени:

„ Така поднесен, няма да реализира задачата - да има по-скоро обединяване, в сравнение с разцепление. Дебатът за националния празник би трябвало да бъде разграничен от диалозите за конституционни промени “.

Боряна Димитрова се съмнява дали измененията в Конституцията ще подсигуряват осъществяване на задачите - по-висока правдивост за българските жители, унищожаване на на феодализацията по места от разнообразни структури на правосъдна власт, прокуратурата.

Боряна Димитрова съобщи, че „ Възраждане “ резервира устойчивия си резултат (12-13%), само че за сметка на това няма индикации за струпване на спомагателен електорален растеж: „ Стават по-шумни, по-интензивни като говорене и позиции, само че това не усилва броя на хората, които гласоподават за партията. Те стават по-сплотени, по-радикални, по-себеизявяващи се. Българинът не обича крайните, радикалните, напоените с ненавист диалект и позиции “.

 

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР