Президентът Радев застрашава демокрацията с посланието си към военните, че

...
Президентът Радев застрашава демокрацията с посланието си към военните, че
Коментари Харесай

Ненчев: Радев застрашава демокрацията, призовавайки военните към неподчинение

Президентът Радев заплашва демокрацията с посланието си към военните, че може да не се подчиняват на политическото управление.

Такава позиция изрази някогашният боен министър и водач на Български земеделски народен съюз Николай Ненчев.

" Военните не са тези, които вземат политически решения. Когато те се усъмнят в и стартират да оспорват легитимността на цивилните управляващи, се отваря пътят към диктатурата. " - предизвестява Ненчев в собствен обява във Facebook.

Повод за реакцията му е вчерашното изказване на Румен Радев при назначението на трима висши военни на постове в Българската войска и в НАТО.

 

Той се обърна към офицерите със следните думи: " Вашата офицерска чест и лоялност към жанр и татковина ще бъдат поставяни все по-често на тестване. И помнете, че от историята на българския генералитет сляпото смирение и покорно послушание може да донесат една звезда от горната страна на вашите пагони и още няколко години работа, само че не могат да ви спасят от презрението на подчинените и на българския народ. "

" Това изявление за мен е извънредно рисково! Какво значи " сляпо послушание "? И кой дефинира кое е в полза на жанр и татковина? В демократичните страни народът разпорежда на определените да ръководят от негово име и да преценят какъв е националният интерес. Военните не са тези, които вземат политически решения. Когато те се усъмнят в и стартират да оспорват легитимността на цивилните управляващи, се отваря пътят към диктатурата.
Преди да стане президент, Румен Радев, към момента в качеството си на боен, съобщи намерено, че не признава политическо решение на Министерския съвет и на Народното събрание. Поругавайки достойнството на пагона, вместо да бъде основателно уволнен, той направи политическа кариера от това. Днес отявлено приканва други офицери да последват неговия образец. " - показва Николай Ненчев.

Той припомня, че отклонението от демократичните правила е довеждало България до произшествия.

" Безспорен факт е, че престижът на сегашните български политици е блъснал дъното. Привлекателната концепция на дисциплинираните военни, че не е належащо да се подчиняват на решения на корумпирани политици, не е нова. Още по времето на Римската република Гай Марий се опълчва против концепцията да се подчинява на решенията на Сената. В България същата логичност стимулира Кимон Георгиев през 1934 година, когато унищожава българската народна власт. Това намира художествено изложение и във кино лентата " Междузвездни войни ", където Анакин се обръща против политическата власт, преди да премине към Тъмната страна.
Решенията, до които доближават определените политици, не всеки път са мъдри, само че всякога, когато вземането на политически решения е било в ръцете на военните, се е стигало до произшествия! Сред най-важните неща, на които ни учи българският исторически опит, е, че всяко отклоняване от демократичните правила е довеждало до произшествия! А един от главните стълбове на демокрацията е точно цивилният надзор над въоръжените сили.
Щом президентът и висш главнокомандващ го слага под подозрение, нещата стават доста съществени и рискови! " - акцентира някогашният боен министър. / fakti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР