Президентът Радев зае позиции, които се различават доста от позициите

...
Президентът Радев зае позиции, които се различават доста от позициите
Коментари Харесай

Политолог пред Дарик: Има битова връзка на ниво персонал между ИТН и Радев

" Президентът Радев зае позиции, които се разграничават много от позициите на държавни управления и президенти на страни членки на Европейски Съюз и НАТО. България,представена от Радев, попаднав една категория страни с един различен член - Унгария. Затова се наложи да се правят такива дейности, да се приказва едно, пък да се прави друго, да изпращаме помощи, пък да приказваме, че нито един патрон не доближава до Украйна ".

Това съобщи в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио политологътДаниел Смилов.

" Всъщност България поради държавното управление " Петков " и партии като " Продължаваме промяната " и " Демократична България " въпреки всичко извърши това, което изискват от нея отговорностите й към Европейски Съюз и НАТО и отговорностите й въобще като цивилизована страна - да се опълчи на една експанзия. Но президентът радев несъмнено не беше и не е в този тим. От тази позиция в действителност има терзание по отношение на генералната линия, която той преследва ", добави той.

По думите мупрезидентът би трябвало да изясни за какво би било в българскиинтерес Русия да завоюва бързо тази война ида има съветски войски на границата сред Украйна и Румъния, което е напълно покрай нас. " Защо от негова позиция това е българскиятинтерес? Защото няма подозрение, че в случай че Украйна остане без помощ от западните си съдружници, изходът на войната ще бъде превдварително решен ", разяснява Даниел Смилов.

Има някаква връзка сред " ИТН " и Румен Радев, на мнение е политологът. " Най-малкото техни фрагменти бяха назначени в служебния кабинет в едно или друго качество. Чисто битова връзка на равнище личен състав съществува. Идеологически не знам какво е общото сред тях, тъй като Има Такъв Народ е чисто популистка групировка, тя е и феномен в някакъв смисъл в българската политика. Формация, която три пъти влиза в Народното събрание с една задача, а извърши тъкмо противоположната задача ", уточни Даниел Смилов.

Според него референдумът на Има Такъв Народ няма късмет да успее, с огледна ниския рейтинг на партията сега.

Политологът е на мнение, че служебните кабинети трансформират парламентарната логичност на ръководство на България. " Ние сега съвсем от две години сме в спешен модус на ръководене. Служебните държавни управления по концепция са били направени като някакъв преход сред едно и друго парламентарно ръководство, само че надали на хората, които са писали Конституцията, им е хрумвало, че е допустимо да се случат пет парламентарни избори за две години ", разяснява той.

По думите му главният виновен за обстановката не е чак толкоз президентът, аполитическите партии, които отхвърлят да сформират държавно управление.

" В това Народно заседание, което си отива, имаме доста явен случай - имаме четири партии, които споделят " ние в този момент имаме болшинство, само че не желаеме да управляваме, ще управляваме след идващите избори. На лидерската среща това беше посланието. Това е цялостен парадокс - има болшинство, само че имаше явен тактически, даже стратегически избор от страна на тези партии те да не ръководят в този момент. Това ми се коства изкключително безконтролно ", безапелационен е политологът.

Той разяснява и вероятната предизборна коалиция сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България ": " Мисля, че това е ход, който по принцип има капацитет да съживи и енергизира поддръжката за тях, да сътвори спомагателна инерция в тяхна посока. Имаме фрагментирано политическо пространство и когато една част от него се сплоти, това ще облекчи гласоподавателя и в действителност ще дъде опция и на това ново обединяване да се бори за първото място, което е значимо в нашата система. Има логичност в този ход, той даже ненапълно е просрочен, можеха да го създадат още на предходните избори ", уточни Даниел Смилов.

По отношение на влизането ни в еврозоната политологът разяснява, ченещата там са незабавни. " Имаме прозорец и би трябвало да се възползваме от него, а за тази цел би трябвало да се подхващат избрани дейности.Това разминаване и отсъствието на постоянен кабинет са спънка. Парламентът работи, само че когато няма ясно изразено болшинство, даже явни неща още не могат да бъдат признати ", сподели той.

Даниел Смилов предвижда и какво ще се случи на идните избори, като посочи, честъпвана социологически изследвания, коитоне дават някакви доста огромни разбърквания в политическия пейзаж.

По думите му има няколко фактора, които би трябвало да следим
Хода на войната в Украйна;Дали ще има сполучливо обединяване сред Политическа партия и ДБ;Самото позициониране на политическите партии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР