Президентът Радев не е променил позицията си. Тя винаги е

...
Президентът Радев не е променил позицията си. Тя винаги е
Коментари Харесай

Доц. Гълъбов: Радев реагира все по-нервно, че коалицията отказва да следва дневния му ред

Президентът Радев не е трансформирал позицията си. Тя постоянно е била такава. От началото на неговия мандат той изяснява, че глобите против Руската федерация не работят, че би трябвало да се избере различен метод. Това съобщи пред БГНЕС социологът доцент Антоний Гълъбов.

Радев е представител на съветските ползи от началото на своя първи мандат. Така че там смяна няма. Промяната е там, че той реагира все по-нервно на това, че ръководещата коалиция отхвърля да следва неговия дневен ред, той не изчака първите 100 дни, той реагира още на 40-ия ден на държавното управление и сега виждаме ескалация в същата посока. Но тук няма нова тематика. Това, че ръководещите се дистанцираха от Румен Радев беше явно преди най-малко 3 седмици, а в този момент просто това закупи напълно обществен и съгласно мен не изключително хубав тип, съобщи Гълъбов.

Има мои сътрудници, които настояват, че Радев е най-силната фигура сега, тъй като му следва съвсем петгодишен мандат. Строго видяно президентът няма благоприятни условия да въздейства върху изпълнителната власт или върху законодателната. Така че той може да показва своите отзиви, може да приказва пред публицисти, може да споделя това, което си мисли, може да цитира елементарните си изречения, само че това единствено по себе си няма да създаде резултат. Аз не изключвам в някакъв миг от време още веднъж да вдигне пестник и да излезе на площада. Но същинските въпроси на ръководството, това, което интересува българските жители, не са пререканията сред „ Дондуков “ 1 и „ Дондуков “ 2.

Попитан за алените линии пред обединението, доцент Гълъбов разяснява, че първата и значима алена линия на обединението е да не загуби властта. Това е обща алена линия, която сътрудниците доста деликатно следят някой да не пристъпи. Оттам нататък за жалост обединението влезе в една поредност от проблеми, които са по-маловажни, които не кореспондират с публичния дневен ред и които основават в допълнение напрежение, имам поради главно даването на военна помощ за Украйна. Това не е част от българския дневен ред. Те съумяха да доведат тази тематика до положение на рецесия, защото вместо да вземат решение в първата или втората седмица от началото на войната, отложиха това за след втория месец на войната, акцентира Гълъбов. Според него, значителният проблем не е в позицията във връзка с Украйна, даже не е и в позицията за Северна Македония. Същественият проблем е в това, че обединението не работи, не съумява да реализира единодушие, да вземе решение, не е ясно кой носи отговорност за решенията, които се вземат и в последна сметка парцелирането на изпълнителната власт стартира да дава крайния си отрицателен нюанс. Всеки от сътрудниците в обединението упорства на това, че съблюдава съглашението и прави каквото счита за добре в границите на личния си сектор. Няма общи старания от страна на никого да покачва сплотеността, да покачва единството на обединението. Така че проблемите, пред които се изправя ръководството, не са единствено резултат на комплицирана интернационална конюнктура, тежки финансови условия и така нататък В момента по-сериозните проблеми произтичат от самото ръководещо болшинство, а не от вън, добави Гълъбов.

Според него, най-възможният сюжет е да се опитат да преодолеят по някакъв метод рецесията, която сътвориха към тематиката за Украйна. Но се притеснявам, че няма да могат да преодолеят рецесията, която ги чака, обвързвана с актуализацията на бюджета. Тъй като всяка една от обединенията в обединението се интересува от това с какви финансови и властови запаси ще разполага. Подготовката в актуализацията е в ход и съгласно мен до месец, месец и половина най-късно ще бъдем очевидци на най-сериозния стрес тест за тази коалиция, а точно актуализацията на бюджета. Онова, което е най-вероятно е, че в случай че в идващите 3 месеца ръководещото болшинство и държавното управление не схванат защо става дума, какво би трябвало да се прави и по какъв начин би трябвало да се прави, най-вероятно отиваме на избори преди края на годината, означи доцент Гълъбов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР