Президентът провежда консултации с потенциалните възможни личности за служебен премиер.

...
Президентът провежда консултации с потенциалните възможни личности за служебен премиер.
Коментари Харесай

В търсене на служебен премиер: Подуправителите на БНБ разговаряха с президента

Президентът организира съвещания с евентуалните вероятни персони за длъжностен министър председател. На " Дондуков " 2 през днешния ден дойдоха тримата подуправители на Българска национална банка. Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев, който още в четвъртък съобщи позицията си, че не е далновидно и не е добра концепция да се намесва Централната банка в конюктурни политически процеси.

Преди подуправителите на Българска народна банка, на среща с президента Румен Радев пристигна омбудсманът Диана Ковачева. И пред президента и пред медиите тязаяви, че не може да е длъжностен министър председател, тъй като следва клетвата ѝ като арбитър в Съда по правата на индивида в Страсбург. Следващата седмица тя ще подаде оставка като омбудсман.

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Аз постоянно съм бил виновен от позиция на обществения интерес. Чухте съображенията на шефа на Българска народна банка - за Еврозона и за понататъшното икономическо развиване, съобщи подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов след приключителите съвещания с президента.

Екипът в Българска народна банка би трябвало да продължи да работи и да вървим напред. От тук нататък всеки един от нас би трябвало да се съобрази с крайното решение на президента, добави Чобанов и посочи, че споделя мнението на гуверньора Димитър Радев.

Разговорът с президента беше изчерпателен и потребен, имам вяра, че той ще откри решение, разяснява още подуправителят на Народната банка.

Радослав Миленков: Аз съм банкер, не политик

Управителят на Българска народна банка очерта позицията на Централната банка и в този подтекст аз няма какво да прибавя. Ясно е къде е позиционирана банката, съобщи подуправителят Радослав Миленков.

Каквото съм имал да кажа, съм го споделил на президента, добави Миленков. Той дефинира актуалната политическа обстановка като напрегната и добави, че целият му професионален път е в качеството му на банкер, а не на политик.

Подуправителят на Българска народна банка съобщи, че остава оптимист за влизането на България в Еврозоната.

Андрей Гюров: Отговорността е в Радев да откри уравновесено решение

Отговорността е в ръцете на президента. Работим по проект за Еврозоната и осведомих Румен Радев, съобщи подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров след приключителите съвещания.

Пътят към Еврозоната зависи от управлението на Българска народна банка, уточни Гюров.

Той не даде отговор пред медиите дали би напуснал поста в банката, с цел да оглави длъжностен кабинет.

Включването на шефа и подуправителите на Българска народна банка в тази процедура е решение на законодателя. Аз съм тук да извърша процедурата, уточни Гюров.

Нека президентът да откри уравновесено решение в този миг, заключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР