Президентът продължава да търси онази формула, която ще събере повече

...
Президентът продължава да търси онази формула, която ще събере повече
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Радев търси по-широка подкрепа за съдебната реформа

Президентът продължава да търси онази формула, която ще събере повече поддръжка за промяната в съда и прокуратурата – както измежду магистратите, по този начин и в Народното събрание. Това сподели пред БНР доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право.
„ Коалицията би трябвало първо да има единна позиция, по-късно тя да бъде синхронизирана с президента и едвам по-късно да се търсят договаряния с опозицията в лицето на ГЕРБ или Движение за права и свободи “, разяснява тя във връзка поръчките за промени в Конституцията и конституционна проверка.
Според нея рокадите в Инспектората на Висш съдебен съвет, избора на представители в прокурорската гилдия и конституционната проверка са въпроси, които могат да бъдат решени заедно.
Относно предстоящото внасяне на предложение за основаването на специфична парламентарна комисия за конституционни промени доцент Киселова уточни: „ Правната комисия има доста настояща работа и допълнението на работата ѝ с парламентарен спор може да докара до блокиране на нормалния законодателен развой. Временна комисия, която би направила спор по конституционните оферти, се конституира по различен метод и това би дало равнопоставеност на парламентарните групи “.
„ Президентът не сподели само конституционна проверка, той сподели конституционни и законови промени “, посочи доцент Киселова. Според нея по този начин президентът задава още благоприятни условия да се реши кое може да бъде осъществено през законови промени и кое – да се уреди на по-високо конституционно равнище.
„ Законите могат да бъдат направени с нормално болшинство и за по-кратко време, до момента в който за конституционна смяна е належащо повече време, а опозицията търси слаби места “, разясни тя.
„ В правосъдната система има проблеми и тези проблеми изкристализират и при изборите в нея “, разяснява още доцент Наталия Киселова. По думите ѝ доста по-сериозен от въпроса дали ще бъде сполучлива процедурата на настояването за премахване на основния прокурор е въпросът дали остават същите правила за избор.
„ Ако останем на същите правила, възпроизвеждането е доста предстоящо да бъде същото “, сподели още конституционалистът. „ През въпроса за правосъдната карта и метода, по който са ситуирани съдилищата и е обезпечен безпроблемния достъп на жителите и бизнеса до съд, част от проблемите могат да бъдат решени “, означи още доцент Наталия Киселова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР