Президентът приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните

...
Президентът приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните
Коментари Харесай

Президентът призова за три неща в отношенията между България и Северна Македония

Президентът приветства напъните на двете държавни управления за задълбочаване на двустранните връзки и преговорния развой. Очаква новата атмосфера на нараснало доверие да улесни работата по нерешените политически въпроси, които пречат на отварянето на вратата за участието на Северна Македония в Европейския съюз. Тези въпроси са извънредно значими за сигурността, просперитета на целия район, добави президентът.

Президентът Румен Радев организира среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на публично посещаване у нас.

Държавният глава посочи, че следи с внимание дебата в РСМ, като в избрани политически кръгове назрява концепцията да бъдат вписани македонските българи в конституцията на РСМ.

Радев прикани за прям, откровен разговор, политическа воля и мъдрост. Ако това бъде реалност, България ще бъде страната, на която може да разчитате за интеграцията на РСМ в Европейски Съюз, акцентира президентът.

Македонският министър председател изрази удовлетворение от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от участието на България в Европейския съюз, както и за обстоятелството, че България първа е признала независимостта на Скопие. Отчете, че има нова динамичност в връзките, от които ще има изгоди за жителите и на двете страни.

Вие работите и за времеви график, коя секторна група какво да свърши, давате си периоди. Нека да опитаме да внесем същия метод за решение на отворените политически проблеми, прикани президентът Румен Радев.

След срещата в президентството, Ковачевски ще организира диалог и с ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

По-рано министър председателят на РСМ, дружно с българския си сътрудник Кирил Петков и държавните управления на двете страни организираха взаимно съвещания в резиденция " Бояна ".

След него бяха подписани три публични документа:
Меморандум за съгласие за съдействие в региона на земеделието Меморандум за съгласие за развиването на превоза - жп връзката София - Скопие Меморандум за съгласие за поддръжка и поощряване на дребните и междинни предприятия Тези меморандуми имат съществена цел - икономическото развиване на целия район. Това ще усъвършенства стандарта на живот. Добросъседството ще бъде сложено на фундамент, акцентира министър председателят Кирил Петков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР