Президентът, премиерът и външното министерство на Армения приветстваха изявлението на

...
Президентът, премиерът и външното министерство на Армения приветстваха изявлението на
Коментари Харесай

Президентът на Армения за признатия геноцид: Постъпката на Байдън е мъжествена и въодушевяваща

Президентът, министър председателят и външното министерство на Армения приветстваха изказването на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, с което той призна за геноцид избиването на арменци в Османската империя през 1915 година, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Държавният глава Армен Саркисян благодари на Байдън и назова постъпката му " мъжествена и въодушевяваща ". По думите му тя открива нови вероятности в връзките сред Ереван и Вашингтон.

В онлайн послание до Белия дом министър председателят Никол Пашинян декларира, че признаването на геноцида е въпрос на националната сигурност на Армения, изключително след събитията към Нагорни Карабах предходната година. Според него решението на Байдън е сигнал към света, който " удостоверява правата на индивида и полезностите в интернационалните връзки ".

В изказването си външното министерство в Ереван пък уточни, че посланието на президента на Съединени американски щати " продължава американските обичаи в отстояването на истината и справедливостта ".

Междувременно в диалог с турския водач Реджеп Тайип Ердоган по телефона президентът на Азербайджан Илхам Алиев назова " историческа неточност " решението на Вашингтон, заяви пресслужбата на президентството в Баку. По думите на Алиев тази неточност нанася " сериозен удар по зараждащата се в района наклонност за съдействие ". Ердоган е благодарил за поддръжката.

Самият той към този момент насочи обвинявания към " трети страни " в интервенция в делата на Турция.

" Никой няма изгода от обстоятелството, че дебатите, които би трябвало да се водят от историци, се политизират от трети страни и стават инструмент за интервенция в нашата страна ", се споделя в обръщение на Ердоган до арменския патриарх в Истанбул.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък съобщи, че " никой не може да дава на Турция уроци за личната й история ".

Външното министерство на Турция разгласи, че посланикът на Съединени американски щати в Анкара е бил извикан, с цел да му бъде предявен митинг поради изказването на президента Джо Байдън. В известието на ведомството се споделя, че турският заместник-министър на външните работи Седат Йонал е уведомил на посланика Дейвид Сатърфийлд, че позицията на Белия дом е лишена от правно съображение и че Анкара " я отхвърля, счита я за неприемлива и я осъжда по безапелационен метод ". Посочва се също, че изказването на Байдън нанася " рани на двустранните връзки, които мъчно ще бъдат заличени ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР