Президентът Петър Стоянов беше посрещнат с аплодисменти на сбирката на

...
Президентът Петър Стоянов беше посрещнат с аплодисменти на сбирката на
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Дадохме икономическата власт на бившата...

Президентът Петър Стоянов беше посрещнат с овации на сбирката на 7 декември в ресторант„ Одеон”, където беше маркирана 28-ата годишнина от основаването на Съюз на демократичните сили. Поканата за тази среща беше от и за всички седесари по душа и сърце. Петър Стоянов поздрави съидейниците си в прочувствена тирада и отговори на въпросите на " Марица ".



Интервю на Ваня ДРАГАНОВА

- Къде отиде романтиката на сините времена, господин Стоянов?

- Всяка романтика е присъща на една млада възраст. Това важи и за родената след 10 ноември 1989 година българска народна власт. Връщайки се обратно, би трябвало да призная, че не споделям безапелационното отчаяние на доста хора и много крайния извод, че нищо не се е случило. Аз мисля, че ние в прочут смисъл бяхме галеници на историята, тъй като съпреживяхме едно ужасно време. Да видиш рухването на Берлинската стена, да видиш по какъв начин българската комунистическа класа се измита от сцената на историята, да видиш по какъв начин българските комунисти и борци против религиозността палят свещи, дълги по половин метър, като че ли с цел да изкупят греховете си към българския народ, да видиш пробудената българска юноша, пробудената българска интелигенция – това бяха незабравими години. Затова на 7 декември съм с хората, с които създадохме Съюз на демократичните сили през 1989 година, които ме подкрепяха на изборите за президент, които плакаха, когато изгубих президентските избори, и с които не преставам да подкрепям най-приятелски контакти. Така че аз не се отнасям към историята на Съюз на демократичните сили с възприятие на отчаяние. Напротив, аз считам, че това беше една доста сантиментална страница от българската история. Но няма спор, че при основаването на Съюз на демократичните сили и през всички години го съпътстваха феномени като: внедряване на същински предатели, които си работеха за служите и за Българска комунистическа партия, явяване на хора, които бяха в Съюз на демократичните сили поради единия кяр. Но кажете ми в коя гражданска война и в коя огромна смяна не е имало сходни спътници? Къде е нямало внедрени предатели, къде е нямало келепирджии?

- И въпреки всичко къде сбъркахте, с цел да се стигне до такава степен остарялата десница да е отвън Народното събрание?

- Сбъркахме доста пъти и на доста места, само че има неточности, които се вършат от липса на опит, а огромната част от нашите бяха такива. Има и неточности, които бяха отвън нас, за жалост. Но най-голямата ни неточност беше методът, по който направихме приватизацията. Дори не приказвам за съпътстваща корупция – тя е настрана непоносимо събитие. Аз мисля, че най-голямата неточност беше, че посредством приватизацията ние дадохме голямата част от икономическата власт в България в ръцете на някогашната номенклатура, на хората, които бяха отдадени в тайните на прехода. По този метод лишихме десницата от стопански тил и от междинна класа, а тя е естественият покровител на всяка десница във всяка естествена страна.

- ГЕРБ съумя ли да заеме цялото дясно пространство или има още ниша за обичайна десница?

- Истината е, че поради преждевременната и съзнателно провокирана гибел на достоверната десница през днешния ден ГЕРБ могат да споделят, че те са дясната партия в България. Институционално е по този начин, не можеш да им кажеш нищо, те са член на Европейската национална партия.
тагове президент петър стоянов интервю
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР