Президентът няма нищо общо с нашата идея за смяна на

...
Президентът няма нищо общо с нашата идея за смяна на
Коментари Харесай

Слави: Изобщо не съм говорил с Радев за президентска република

Президентът няма нищо общо с нашата концепция за промяна на ръководството от парламентарна в президентска република. Не съм разговарял с него откогато е президент, той няма присъединяване, не съм разговарял с него за референдума. Това съобщи Слави Трифонов на брифинг преди минути. 

Той изясни по какъв начин се е срещнал с Румен Радев. Навремето той отишъл в базата в Пловдив и шефът на Военновъздушни сили обяснили, че Радев е боен водач, бил в Съединени американски щати и е правил неща, които другите не могат да вършат. Така се срещнах с президента. Гостува ми по-късно, споделих му, че би трябвало да се занимава с политика. Ототогава го познавам, не съм се виждал с него откогато е президент, не съм разговарял с него.

Не съм разговарял с него за референдума за президентска република, това е наша концепция. Радев няма никаква визия за тая наша цел, няма присъединяване, той си води президентството, а ние си водим, каквото ние решаваме, че е вярно, подсигурявам, сподели Слави.

Не съм водил никакви сходни диалози, касаещи концепцията за референдум, която касае промяната на ръководството, добави той.

В началото на брифинга, от Има Такъв Народ оповестиха данни от социологическо изследване на влиятелна социологическа организация, учредена в Германия. 

Проучване са направени „ Ипсус ” - третата компания за социологически изследвания в света, учредена в Германия. Имва офиси в над 90 страни над 18 000 чиновници, мери общественото мнение по целия свят. Компанията е изготвила социологията на последните президентски избори във Франция.

Направени са изявленията в интервала 19 декември- 10 януари. Удовлетворението от демокрацията в България демонстрира високо равнище на съмнение в бг институциите. Недоверието е изключително огромно към Народно събрание – 87 на 100 не имат вяра на Народното събрание, две трети не имат вяра на Министерски съвет и прокуратурата, недоверието в Министерски съвет е 70 %, а към прокуратурата има съмнение от 66 %, съгласно изследването.

Висок заем на доверие има към президента – 61 % имат вяра на президента, единствено една трета показват съмнение. По мотив отношениено към полицията -  91 на 100 имат вяра в институцията, към съда. 

Относно пълномощията на президента – единствено 8 % считат, че пълномощията му би трябвало да са лимитирани, 45 на 100 желаят разширение на президентските пълномощия. 43 на 100 са недоволни от актуалните пълномощия на президента.

49 на 100 желаят държавното управление да се предлага от президента, а 38 на 100 – кабинетът да се предлага от партия, сочи проучването.

По референдума на Има Такъв Народ за смяна от парламентарна към президентска република – 53% съгласни с концепцията, 43 на 100 не са. Подкрепата е друга – най-висока поддръжка среща хората 18 до 43 години. По-ниска е измежду 45-64 години – 50 на 100, най-ниска при тези на 64.

 Дали поддържат смяната във формата на ръководство – 50% декларират поддръжка за такава смяна, 46 на 100 са срещу.

70,1 % са дали своят вот през октомври – все пак, в случай че изборите бяха през днешния ден, огромна част от запитаните не биха дали явен отговор за кого биха дали своят вот. Отговарят с „ не зная ” и „ избирам да не отговоря ”.

Един на всеки четвърти би дал своя вот за ГЕРБ, 17,3 ” за Пп, 11,9 на 100 за Демократична България, 11,7 за Възраждане, 10,6 на 100 за Българска социалистическа партия, 8,5 на 100 за Има Такъв Народ, 3,5% за Движение за права и свободи, демонстрира изследването.

  

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР