Президентът ни посрещна агресивно, за разлика от приятелските разговори с

...
Президентът ни посрещна агресивно, за разлика от приятелските разговори с
Коментари Харесай

Нинова: БСП можем да разговаряме, но ултиматуми не приемаме

" Президентът ни посрещна нападателно, за разлика от другарските диалози с ГЕРБ и Движение за права и свободи. На репликата " три пъти ви давам мандат и три пъти не се справяте " замълчах, с цел да не го компрометирам пред всички камери. Досега ни е давал два пъти мандат, а не три. Това беше дребнаво и заядливо. Но Консултациите в Президентството се демонстрираха две съществени политически разлики сред Българска социалистическа партия и президента Радев. ” Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването “Офанзива ” по Nova News.

“Едното е закупуването на новите 8 самолети F-16. Това е първото нещо, което служебният кабинет внесе в Народното събрание. Социалистите имаме безапелационна позиция по този въпрос - в рецесията, в бедността, в очакващата ни зима, считаме, че не би трябвало в този момент да се харчат тези пари. Както и поръчките за 10 нови самолети “Грипен ”.

 

Скоро даже чух служебният министър на защитата да споделя, че в една набирателна сметка са събрани към този момент 110 млн., до края на годината - 170 млн. заплащане за самолетите. За нас тези пари би трябвало да се дадат за обществена поддръжка на хората. Знаете ли, че тъкмо 170 млн. лева костват безплатните учебници и безплатните медикаменти за деца? ”, разяснява тя.
Вторият конфликт, по нейните думи, е за бюджета.

 

“Ние желаеме служебното държавно управление да внесе нов бюджет за 2023 година, президентът не желае. Това какво значи - че замразява всички приходи на нивото, на което са в този момент ”, означи Нинова.

Тя посочи, че бюджетът за 2022 година е бил добър и е оказал помощ на хората да преминат леко през зимните месеци, само че към този момент не е настоящ, тъй като нарастванията на приходите са изядени от инфлацията.

Лидерът на Българска социалистическа партия уточни предложенията, които левицата е внесла в Народното събрание под формата на обществен пакет: “Таван на цените на ток, парно, газ и вода. Таванът на цената на тока ще се отрази на редица цени, както е в доста европейски страни. Закон анти-спекула и поддръжка за дребния и междинния бизнес, производителите и фамилиите посредством финансиране от бюджета.

 

Социалният пакет, който предлагаме, обгръща няколко значими групи от българското общество. За служащи и работещи небогати - минималната заплата да стане 850 лева За деца, младежи и млади фамилии - безвъзмездни учебници и медикаменти за деца, майчинството през втората година да следва минималната работна заплата.

 

Младите до 26 година да бъдат освободени от налог върху заплатите.Въвеждане на разбиране “енергийна беднотия ”, само че не както служебният кабинет го е замислил - от 1 януари 2024 година - това е парадокс, а от 1 януари 2023 година И на енергийно бедните да се оказва помощ.

 

Преизчисляване на пенсиите - предложили сме 2 разновидността. Всичко това коства, при единия вид на преизчисление на пенсиите - 3 милиарда лева, при другия - 5 милиарда лева "

Нинова разяснява и за какво парламентарна група на “БСП за България ” е внесла предложение за смесено гласоподаване: “За да дадем опция на 47% от българските жители, както сподели едно социологическо изследване, да упражнят правото си на глас посредством хартия.

 

Обществото ни е разграничено - 48% желаят да гласоподават с машини, 47% - с хартия. Най-добрият и най-демократичният вид е да дадеш право на избор. ”

Тя посочи, че внушенията, че се махат машините и се връща хартията не дават отговор на истината. “Освен това, Българска социалистическа партия, когато сме предложили машините, постоянно сме предложили смесено гласоподаване, в никакъв случай 100% машинно. В това сме поредни ”, добави Нинова.

Според нея е изненадващо е, че демократичните, европейските партии, за каквито се дефинират “Демократична България ” и “Продължаваме смяната ”, желаят да лимитират конституционно право на избор. Парад на диктатурата.

“Няма да изтеглим предлагането си за смесено гласоподаване. Между първо и второ четене в зала могат да бъдат направени ремонти. Диалогът, дебатите, гласуването би трябвало да станат в зала ”, безапелационна е Корнелия Нинова.

“Вижте още веднъж парадокса - европейските сякаш съвременни партии желаят още веднъж да нарушим законите на страната. Този законопроект към този момент не може да бъде изтеглен щом е минал на второ четене в комисия - по този начин написа в Конституцията и в Правилника за организацията и активността на Народното събрание ”, добави тя по тематиката.

“Подкрепихме връщането на прага за регистрация на секции в чужбина от 40 на 100 с аргумента, че не е разумно условията за секция в страната и в чужбина да са разнообразни. Второ, не може да има надзор, бистрота и почтеност на избора, когато в един блок някъде, на края на света, 40 души се събират и си вършат секция и няма представител на страната и надзор. В чужбина можеш да отидеш в деня на избори и да се допишеш изпод в листата да гласуваш, в България не може. Защо да разделяме българските жители на две - едните да имат повече права от другите? Ние желаеме равнопоставеност ”, сподели още Нинова за импортираните промени в Изборния кодекс.

По отношение на видеонаблюдението тя изясни, че ще тече в действително време, всеки ще може да го следи, както и в обществените мрежи, и да го записва. Според нея това е една добра стъпка за оправянето с операции и измами. Другата такава стъпка, по нейните думи, е премахването на тъмните стаички, където се вършат злоупотреби. Нинова успокои, че те ще бъдат сменени с заслон, сходен на този за машините, който ще резервира тайната на вота, само че няма да може да се внасят и изнасят бюлетини, да се мери, да се снима и всевъзможни други сходни схеми.

“Европейските ” партии “Демократична България ” и “Продължаваме смяната ”, в извънредно сериозен за България миг, не поддържаха влизането на страната ни в Шенген. Ние взехме решението, само че не с цялостно единогласие на българския парламент. И вижте какво се случва с бъдещето на България в Шенген.

 

“Социалната ” партия “Продължаваме смяната ”, която непрекъснато се кичеше с триумфите в обществената политика на държавното управление и си внесе 16 обществени точки, дума не споделя за обществена политика. В Комисията по труда и обществена политика техните хора предложиха да не се гласоподава закона на обществената помощ на деца - 300 лева, с цел да тръгнеш на учебно заведение.

 

Много бързо параванът, с който стояха начело - проевропейски, обществени, загрижени за хората - внезапно изчезна и им останаха единствено машини и флашки, което стартира да буди подозрение ”, разяснява още тя във връзка с държанието на двете политически сили.

Корнелия Нинова сподели и за възможностите за сформиране на постоянно държавно управление: “Очевидно е, че държавно управление с първия мандат няма да има - ГЕРБ не получава поддръжка, в това число и от нас.

 

Вторият мандат на “Продължаваме смяната ” от спорните им сигнали към този момент стартира да губи смисъл и ориентировка. Какво чухме - държавно управление на малцинството с втория мандат и ще търсят поддръжка от ГЕРБ, които до през вчерашния ден назоваха мафия, съдят се, непрекъснато са в спорове.

 

Как ви звучи това - държавно управление на малцинството на Политическа партия и Демократична България с поддръжката на ГЕРБ, където ще разчитат на тях да им поддържат законите и да могат да ги смъкват от власт по всяко едно време. Неразумно. Объркани мисли на комплицирани хора. ”

Според нея, след ултиматумът на Политическа партия към Българска социалистическа партия, диалози сред двете обединения няма да има. “БСП не е партия, която работи под ултиматуми и закани ”, акцентира Нинова.

“Ако получим третия мандат, ще се опитаме да съставим държавно управление. Не са водени диалози за това, не е ставало дума на консултациите дали президентът ще го даде на нас. Ние сме споделили - няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ и третия мандат на Движение за права и свободи или “Възраждане ”. Оттам нататък ще изчакаме президентът да реши на кого ще го даде и тогава ще беседваме по този въпрос ”, сподели още водачът на Българска социалистическа партия за третия мандат.

“Чувам на разнообразни места: “БСП са отговорни за скъпите дърва. Корнелия Нинова ви даде обещание евтини дърва, ходете в този момент при нея да търсите ”. Какво се случи - в държавното управление, в което участвахме, приехме решение, че дървата ще се добиват от държавните горски стопанства, което ги прави много по-евтини. И непосредствено от държавните горски ще се доставя на хората, като ще си платят превоза. Гарантирам, че това щеше да значи евтини дърва. Падна държавно управление и какво стана откакто пристигна служебният кабинет - върнаха още веднъж компаниите медиатори в горските. Ако горското добива дърва сега на 90 лева компаниите ги продават на 200 лева ”, изясни Корнелия Нинова за обстановката с добива на дървесина.

Тя описа и за друга скица: “Бях и в общини, където кметовете раздават на хората описи с компании, към които да се извърнат за дърва. В описът с компаниите са шурей му, сестра му, вуйна му и така нататък Безумна корупция се вихри и считам, че има далавера. ”

Нинова уточни и изхода от обстановката: “Пълен надзор и закон анти-спекула. Служебният министър на земеделието сподели, че ще забрани износа на дърва. Отидете на границата с Гърция да видите дали е неразрешен износа. Спиране на износа, държавните предприятия да добиват, посредничеството и корупционните схеми да се изхвърлят от добива на дърва и ще видите каква ще е цената. ”
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР