Президентът не атакува текста за мораториума върху възможността новооткрити болници

...
Президентът не атакува текста за мораториума върху възможността новооткрити болници
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху мораториума за плащане на нови лекарства

Президентът не нападна текста за мораториума върху опцията новооткрити лечебни заведения и клиники да подписват контракти със здравната каса през 2018 година

© Анелия Николова Забраната здравната каса да заплаща медикаменти през идната година обгръща 17 медикамента, като хипотетичната обща стойност на всички тях е към 25 млн. лева Това е доста дребна част от общия бюджет за медикаменти - 1.1 милиарда лева, и от целия бюджет на здравната каса – 3.8 милиарда лева Става въпрос за към 1000 пациенти, за които в множеството случаи до момента не е имало лекуване, писа " Капитал ". Още по тематиката
Парламентът дефинитивно одобри здравния мораториум

Въпреки острите рецензии през 2018 година здравната каса няма да заплаща за нови съвременни клиники и нови медикаменти
29 ное 2017
Лекарства с ограничаване

Предложенията за мораториум върху заплащането на нови лекарства значи, че управляващите се отхвърлят да ръководят лекарствения бранш.
24 ное 2017
Депутатите оставиха модерната медицина под мораториум за една година

Здравната каса няма да заплаща за нови медикаменти и за съвременни клиники през 2018 година
23 ное 2017 Президентът Румен Радев наложи несъгласие на § 6 от Преходните разпореждания на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година, който планува, че през цялата последваща година касата няма да покрива избрани лекарствени артикули. С този мораториум се засягат съществени конституционни права на жителите като правото на здравно обезпечаване по член 52, алинея 1 от Конституцията, гарантиращо на жителите налична здравна помощ, написа в претекстовете на президента. Така се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година, иначе казано - дискриминация на едни обезпечени по отношение на други.

Един подобен мораториум е може да бъде стимулиран с фискални съображения се сочи в претекстовете. Действително, лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на жителите и обществената правдивост. " Преграждането на опцията за възнаграждение на лекуване с новаторски медикаменти и на такива, включени в позитивния лист, които за първи път би трябвало да се заплащат през 2018 година, е официално. То не се предпоставя от друга конституционно обезпечена полезност, а е обвързано само от времето за използване на възбраната. Тя ще работи без значение от изгодата при лекуването с такива лекарствени артикули и без значение дали има налични средства по бюджета на НЗОК, " написа в претекстовете на президента, които са оповестени на уеб страницата на президентството.

Президентът счита, че мораториумът влиза в несъгласие и с редица интернационалните актове, по които България е страна, като Конвенцията за правата на индивида и биомедицината, Международния пакт за стопански, обществени и културни права и други

Гласуването на мораториума върху нови медикаменти, както и на мораториума върху контракти с нови лечебни заведения, беше мощно оспорвано до последния миг, само че все пак ръководещите не отстъпиха, въпреки да се касае за относително оскъдна сума по отношение на нараствания бюджет на касата за следващата година. След окончателното приемане на бюджета на НЗОК омбудсманът Мая Манолова разгласи, че ще сезира Конституционния съд за мораториума върху медикаментите.

Президентът не нападна текста за мораториума върху опцията новооткрити лечебни заведения и клиники да подписват контракти със здравната каса през 2018 година По данни на " Капитал " през идната година ще бъдат открити една нова болница и 14 нови отделения. Депутатите одобриха опцията нови отделения да подписват контракт с касата единствено в случай че в съответното обитаемо място до момента не са съществували такива. Това изключва новите звена в огромните градове, без значение какви новаторски способи оферират.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР