Президентът насрочи частичния избор след предложение на ЦИК Николай Пандазиев

...
Президентът насрочи частичния избор след предложение на ЦИК Николай Пандазиев
Коментари Харесай

Извънреден вот през юни за кмет в несебърското с. Баня, Пандазиев не обжалва отстраняването си

Президентът насрочи частичния избор след предложение на ЦИК

Николай Пандазиев не е обжалвал в съда на Общинска изборна комисия-Несебър, с което той бе отхвърлен предварително като кмет на село Баня. Така в селото ще има нов, ексклузивен избор. Той към този момент е плануван с декрет на президента Румен Радев за 23 юни т.г., сочи информация на „ Флагман “.

Припомняме, че Николай Пандазиев, повдигнат от Съюза на свободните демократи, завоюва изборите през есента на 2023 година след оспорван балотаж против Емил Огледалов от Български социалдемократи. Макар че записаните с непрекъснат адрес поданици на селото са единствено към 120, там имаше трима претенденти за кмет. На първия тур Огледалов взе преднина пред Пандазиев, само че на втория се стигна до поврат.

Нелепото е, че спечелилият вота бе отхвърлен от поста единствено два месеца и половина откакто встъпи в служба, тъй като не напуснал в точния момент комерсиално сдружение, в което имал присъединяване.

В рамките на процедурата по разглеждане на случая Николай Пандазиев оспори желанията на ОИК-Несебър да го „ уволни “. Той извади причини, че е стартирал напускането на компанията „ ТИ-АМО “ ЕООД в законовия едномесечен период от заемането на кметския пост. Проблемът бил, че прехвърлянето на дяловете не е било заверено от нотариус. Освен това сдружението нямало фактическа активност през последните пет години.

Пандазиев въпреки всичко е съумял да трансферира дружествените си дялове при започване на януари. Според ОИК-Несебър обаче той към този момент е просрочен съдбовно. Затова и с решение от 29 януари тя приключи преди малко почналия му мандат.

Потърпевшият имаше опция да продължи борбата в Административен съд-Бургас. Той обаче „ явно “ не е обжалвал решението на ОИК-Несебър, както излиза наяве от коментар по тематиката в Централната изборна комисия (ЦИК) по време на съвещание на 13 февруари. Тогава ЦИК взема решение да предложи на президента да насрочи непълен избор за кмет на кметство Баня.

Указът на президента е публикуван на 19 февруари и с него той дефинира датата 23 юни за изключителния избор – малко след евроизборите, които се чака да са на 9 юни.

Кмет на село Баня в последните осем години бе Емил Огледалов , преди той да загуби вота от Пандазиев през 2023 година Любопитно е кои ще се кандидатират за частичния избор на 23 юни.

Село Баня има характерен образ. Намира се в прохода на пътя сред Бургас и Варна, при източния завършек на Стара планина. Отдалечено е на 21 км от Слънчев бряг и на 14 км от Обзор. На към 5 км от Баня е плажът за природосъобразен туризъм „ Иракли “, който към този момент е с още по-специален статут след на Народното събрание от 9 февруари т.г.

Селото е заобиколено от гъсти, непроходими гори и от поддържани лозови масиви. Планинският и морски климат, както и красивата природа притеглят доста българи от други краища, само че и чужденци. В селото има към този момент много англичани, немци и холандци – притежатели на парцели , съгласно.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР