Президентът на Йемен обяви в четвъртък, че в рамките на

...
Президентът на Йемен обяви в четвъртък, че в рамките на
Коментари Харесай

Президентът на Йемен предава властта на нов лидерски съвет

Президентът на Йемен разгласи в четвъртък, че в границите на нежното преустановяване на огъня предава пълномощията си на нов лидерски съвет след сериозна смяна в обединението, която се бори с бунтовниците хути.

„ Необратимо упълномощавам на този президентски лидерски съвет цялостните си пълномощия “, сподели президентът Абедрабо Мансур Хади в телевизионно изказване рано в четвъртък, последният ден от мирните договаряния, водени в саудитската столица Рияд.

Международно приетото държавно управление на Хади е в спор с подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хути, които управляват столицата Сана и по-голямата част от севера макар водената от Саудитска Арабия намеса, стартирала през 2015 година

Примирие с посредничеството на Организация на обединените нации, което влезе в действие в събота - първия ден от свещения за мюсюлманите месец Рамадан, - даде проблясък на вяра в спора, който провокира съгласно Организация на обединените нации най-тежката филантропична рецесия в света. Примирието пристигна в границите на мирните договаряния в Рияд, само че без присъединяване на хутите, които отхвърлиха да участват в разговор, водени на „ вражеска “ територия.

Някои анализатори сложиха под подозрение успеваемостта на договарянията в отсъствието на хутите, само че новината от четвъртък може да помогне на от време на време разединената коалиция, която се бори с бунтовниците, да приказва с един глас в бъдещи мирни договаряния.

Хади също разгласи, че е уволнил вицепрезидента Али Мохсен Ал-Ахмар. Новият съвет ще се състои от осем членове и ще се управлява от Рашад ал Алими, някогашен вътрешен министър и консултант на Хади. Президентът сподели, че „ ще договаря с хутите за преустановяване на огъня в цялостен Йемен и ще седне на масата за договаряния за реализиране на дефинитивно политическо решение “.

Хади се намира в Саудитска Арабия, откакто избяга в кралството през 2015 година, когато бунтовническите сили се озоваха пред южния пристанищен град Аден, което бе последната му цитадела. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР