Президентът на Венецуела Николас Мадуро прие закон за създаването на

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро прие закон за създаването на
Коментари Харесай

Венецуела анексира богат на петрол регион от съседна Гвиана

П резидентът на Венецуела Николас Мадуро одобри закон за основаването на нов щат на страната от богатата на нефт провинция Есекибо в прилежаща Гвиана , заяви ДПА.

„ Решението взето от венецуелския народ на консултативния референдум ще бъде изцяло изпълнено, като с този закон ще защитим Венецуела на интернационалната сцена “, съобщи през днешния ден Мадуро.

В началото на декември Мадуро създаде противоречив референдум в страната си, като съгласно формалните данни 96% от гласоподавателите са се изказали в интерес на присъединение на „ Гвиана Есекиба “ като федерален щат на Венецуела.

Според президентската администрация законът открива нов, 24-ти федерален щат „ в границите на венецуелската териториална политика “.

Населението на региона също ще има представител във венецуелския парламент след изборите следващата година.

Предвижда се „ обезпечаване и образуване на висша комисия на страната и щата по защитата на Гвиана Есекиба “. Това ускорява страховете, че Венецуела може да нахлуе в района и да провокира война.

Венецуела от дълго време има искания към богатата на запаси територия, която покрива към две трети от прилежащата страна.

Настоящите граници са открити през 1899 година при арбитраж в Париж по самодейността на Съединени американски щати и Англия.

Венецуела се базира на съглашение с Англия от 1966 година, няколко месеца преди тогавашната колония Британска Гвиана да стане самостоятелна страна.

Международният съд преглежда случая по искане на Гвиана, само че Венецуела отхвърля неговата пълномощия – и е закрепила това в сегашния признат закон.

* Вижте и това видео от архива ни:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР