Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев спечели втори петгодишен мандат начело

...
Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев спечели втори петгодишен мандат начело
Коментари Харесай

Президентът на Узбекистан спечели втори мандат

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев завоюва втори петгодишен мандат отпред на строго следената от него централноазиатска страна, съгласно оповестените през днешния ден предварителни резултати от вчерашните избори, заяви Асошиейтед прес.

Централната изборна комисия в страната разгласи, че Мирзийоев е получил 80,1 % от гласовете.

Мирзийоев, който встъпи в служба през 2016 година след гибелта на дългогодишния президент Ислам Каримов, смекчи доста от строгите политики на своя предходник, който управляваше като деспот, само че продължи да упражнява непоколебим надзор над политическата сцена.

На вчерашните избори той се изправи против четирима релативно непознати претенденти, които даже не се появиха на телевизионните диспути, а вместо това изпратиха представители, които не съумяха да проведат основни полемики. Участие на самостоятелни претенденти не беше разрешено.

При ръководството на Мирзийоев се разшири свободата на словото, потискана през ерата на Каримов и се появиха някои самостоятелни медии и блогъри. Той смекчи и строгия надзор върху исляма в преобладаващо мюсюлманската страна, който беше натрапен от Каримов за угнетяване на инакомислието.

" Мирзийоев усъвършенства връзките със международни играчи като Русия, Китай и Запада, като в същото време позволи спорове със съседите, в това число посредством определяне на спокойно взаимоотношение с Афганистан ", споделя Андрей Казанцев от Московския държавен институт за интернационалните връзки.

Узбекистан и Афганистан имат 144-километрова обща граница и Ташкент непрекъснато се притеснява, че спорът в прилежащата страна може да прелее на негова територия. Външният министър на някогашната руска република беше първият задграничен формален представител, който посети Афганистан след поемането на контрола на страната от талибаните през август.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР