Президентът на Унгария Каталин Новак подаде оставка в събота, след

...
Президентът на Унгария Каталин Новак подаде оставка в събота, след
Коментари Харесай

Президентът на Унгария Каталин Новак подаде оставка след протести и скандал с помилване

Президентът на Унгария Каталин Новак подаде оставка в събота, след митинги, поради помилването на мъж, наказан за прикриване на полово принуждение в детски дом. Оставка, като народен представител, подаде и някогашният министър на правораздаването Юдит Варга, която щеше да води листата на претендентите за евродепутати на ръководещата партия " Фидес " на Виктор Орбан.

Преди да бъде определена за президент Новак беше един от водачите на " Фидес ". Тя интензивно защитаваше така наречен обичайни полезности и на интернационално равнище. Преди месец президентът Румен Радев и президентът на Сърбия Александър Вучич подписаха дружно с нея декларация за отбрана на обичайните полезности, като част от така наречен „ Мрежа на президентите, другари на фамилията “.

Оставките идват седмица откакто локалният новинарски уебсайт 444.hu. заяви за президентското опрощение. През април предходната година Новак е помилвала 22 души, по отношение на визитата на папа Франциск в страната. Сред тях е и някогашния заместник-директор на сиропиталището в град Бичка. Директорът на сиропиталището е бил наказан за педофилия, а неговият заместител, както е открило следствието, е знаел за насилието над деца и е помагал на шефа си да прикрива обстоятелствата. Заместникът е наказан на три години и четири месеца затвор, като все още на помилването му остават девет месеца от присъдата.

Според унгарската работа на " Свободна Европа " за помилването се схваща инцидентно. Един от читателите на 444.hu намира решението на апелативния съд, признато през есента, в което при разглеждането на тъжба против присъдата, подадена преди помилването, се показва, че наказаният е бил опрощение преди този момент от президента.

Скандалът е крах за Орбан, който е на власт от 2010 година и на който предстоят избори за Европейски парламент тъкмо в миг, когато страната излиза от инфлационната рецесия. Президентът в Унгария се избира от Народното събрание.
 Протестът против Катлин Новак
От години Орбан води акция за отбрана на децата от това, което той разказва като ЛГБТ деятели, обикалящи учебните заведения в страната. Това е един от няколкото въпроса, по които Орбан влезе в спор с Европейската комисия.

" Допуснах неточност... Днес е последният ден, в който се обръщам към вас като президент ", сподели Новак, чиято роля като президент е значително церемониална, когато разгласи оставката си по държавната телевизия. Тя прекъсна формалното си посещаване в Катар и ненадейно се върна в Будапеща в събота.

" През април предходната година взех решение да опрощавам, вярвайки, че наказаният не е злоупотребил с уязвимостта на децата, които е надзиравал. Допуснах неточност, защото помилването и неналичието на обосновка бяха подобаващи да провокират подозрения по отношение на нулевата приемливост, която се ползва към педофилията ", сподели тя.

Тази седмица унгарските опозиционни партии желаеха оставката на Новак във връзка със случая, а в петък хиляда стачкуващи се събраха пред офиса на Новак с апел тя да се отдръпна.

В опит да овладее политическите вреди, късно в четвъртък Орбан персонално внесе в Народното събрание конституционна корекция, която лишава президента от правото да помилва закононарушения, осъществени против деца.

В събота Юдит Варга, която се очакваше да оглави листата на Фидес за изборите и чийто автограф е задвижил помилването, съобщи във Фейсбук, че ще се отдръпна от поста си на народен представител от Фидес, поемайки отговорност за решението си.

" Подавам оставка от публичния живот, отхвърлям се от мандата си като народен представител, а също и от първата позиция в листата на европейската партия ", написа Варга.

Фидес води в изследванията на публичното мнение преди изборите през юни, само че към една трета от гласоподавателите не са решили за кого ще гласоподават.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР