Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Киев работи за

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Киев работи за
Коментари Харесай

Зеленски: Работим по световен механизъм за разширяване на износа на зърно

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че Киев работи за продължение и разширение на износа на зърно в границите на съглашението за Черноморския зърнен кулоар.

Във видеопослание в Телеграм Зеленски уточни, че Украйна ще продължи да оказва помощ на страните, изпитващи продоволствени рецесии по света.

" Заедно с напредналите и най-съвестни страни ще увеличим помощта за тези страни и нации, които страдат изключително мощно от хранителната рецесия ", сподели той.

" Започваме съдействие, което може да се трансформира в основа за гарантиране на продоволствената сигурност на ново равнище. Отдавна се приказва, че е нужна световна съгласуваност, с цел да се спасят от апетит най-бедните страни в света. И сега създаваме подобен координационен механизъм. Надявам се, че той ще бъде сбъднат ", добави той.

На 22 юли Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха знаменателно съглашение за наново отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни - за зърно, което беше блокирано в продължение на месеци поради продължаващата руско-украинска война, за справяне с световната продоволствена рецесия.

В Истанбул е основан взаимен координационен център с присъединяване на чиновници от трите страни и Организация на обединените нации, който да следи доставките.

Откакто първият транспортен съд напусна украинското пристанище Одеса на 1 август, повече от 400 кораба, пренасящи 10 млн. тона селскостопански артикули, са отплавали от украинските пристанища./БГНЕС, Анадолска агенция
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР