Президентът на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък коментира резолюцията на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък коментира резолюцията на
Коментари Харесай

Зеленски приветства резолюция на ПАСЕ за депортирането на украински деца

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък разяснява резолюцията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която признава, че депортирането на украински деца от Русия е геноцид, оповестява УНИАН.

" Днес бе реализиран значим политически резултат в Страсбург - на сесията на ПАСЕ. Беше призната резолюция, която дефинира, че депортирането на украински деца от Русия съдържа признаци на геноцид. Практически видяно, това решение доста ще помогне на нашата световна работа за ангажиране на Русия и неговите чиновници, в това число президента терорист, да бъдат подведени под отговорност точно за геноцид, геноцидна политика против Украйна ", сподели той по време на обичайното вечерно видеообръщение.

Според президента депортирането на украински деца от Русия е един от добре премислените детайли на опита ѝ  да заличи идентичността на украинския народ, да унищожи самата същина на украинците.
 45 страни от ОССЕ оказват помощ на Украйна да върне депортираните от Русия деца
45 страни от ОССЕ оказват помощ на Украйна да върне депортираните от Русия деца

Според Украйна, все още 19 514 украински деца се смятат за нелегално депортирани

" Това е съзнателно закононарушение на геноцид, осъществено от съветски публични лица - по този начин би трябвало да се квалифицира както политически, по този начин и юридически ", сподели той.

Зеленски напомни, че първата дама на Украйна Елена Зеленска се е обърна към ПАСЕ особено по тематиката за депортирането на деца.

" Нашите парламентаристи и дипломати свършиха добра работа. На всички равнища - официални и неофициални, с водачите на страните, на парламентарно, държавно, правоприлагащо равнище, в правната общественост и в интернационалните и междупарламентарни организации - ние ще продължаваме да работим за връщането на всички депортирани украински деца и за наказване на Русия ", добави президентът.

Според президента украинските управляващи знаят за съвсем 20 000 деца, които Русия нелегално е извела о т украински територии.

" Но е явно, че това е единствено част от доста по-голямо незаконно действие. Може да има доста повече такива деца ", добави Зеленски.
 Киев зове руснаците да не осиновяват
Киев зове руснаците да не осиновяват " откраднати " украински деца

Украйна пресмята, че близо 20 000 украинчета са нелегално депортирани в Русия

ПАСЕ одобри съответната резолюция на 27 април.

В документа се отбелязва, че съгласно интернационалното право насилственото депортиране е симптом на геноцид , тъй че всички случаи би трябвало да бъдат разследвани, а всички забъркани би трябвало да бъдат подведени под отговорност.

ПАСЕ приветства и решението на Международния углавен съд (МНС)  по отношение на заповедта за арест на съветския президент Владимир Путин и съветския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова.

Освен това Асамблеята призна белоруския деспот Александър Лукашенко за забъркан в геноцида на украинците.

" Това е единствено началото ": Украйна приветства заповедта за арест на Путин

Според Киев решението на МНС е " историческо "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР