Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска официално от ЮНЕСКО да

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска официално от ЮНЕСКО да
Коментари Харесай

Украйна поиска от ЮНЕСКО закрила за Одеса

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изиска публично от ЮНЕСКО да включи историческия пристанищен град Одеса в Списъка на международното културно и естествено завещание, с цел да го отбрани от съветските въздушни удари.

" Трябва да дадем явен сигнал, че светът няма да си затваря очите за унищожаването на нашата обща история, нашата обща просвета, нашето общо завещание ", съобщи той пред 58-те страни членки на културния орган на Организация на обединените нации в авансово записано видео.

" Една от стъпките за това би трябвало да бъде запазването на историческия център на Одеса - хубав град, значимо пристанище на Черно море и източник на просвета за милиони хора в разнообразни страни. "

Известен като Перлата на Черно море, Одеса разцъфтява, откакто в края на XVIII в. императрица Екатерина Велика постановява, че градът ще бъде модерната морска врата на Русия.

Цар Александър назначава за губернатор френския херцог дьо Ришельо, който управлява строителството и чиято скулптура към момента стои на върха на емблематичните Потьомкински стълби.

Но откогато Русия нахлу в Украйна през февруари, украинците се втурнаха да защитят паметниците и постройките му с чували с пясък и барикади.

" Одеса, както и всички останали градове в Украйна, е цел за съветски удари ", съобщи украинският президент.

" Моля, подкрепете Одеса! Покажете точно на равнище ЮНЕСКО, че съветският гнет би трябвало да бъде преустановен ".

От културната организация на Организация на обединените нации обявиха, че кандидатурата на Украйна ще бъде прегледана по време на идващото съвещание на Комитета за международно завещание, без да показват дата.

Мястото на Одеса в Списъка на международното завещание " ще признае изключителната универсална стойност на този обект и задължението на цялото човечество да го опазва ".

" От правна позиция това би основало разширена предпазена зона " според Конвенцията за международното завещание от 1972 година, се споделя в отчета.

Както Украйна, по този начин и Русия са подписали конвенцията, която не разрешава на страните да подхващат " всевъзможни умишлени ограничения, които могат да навредят директно или индиректно на културното и естественото завещание " на други страни.

Шест културни обекта в Украйна към този момент са включени в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО, в това число катедралата " Света София " в столицата Киев и историческият център на западния град Лвов. Нито един от тях до момента не е бил включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО в заплаха.

Според ЮНЕСКО нито един украински културен обект от листата на международното завещание до момента не е потърпевш от войната.

Но Зеленски съобщи, че съветските удари са нанесли вреди на 540 други " обекта на културното завещание, културни институции и религиозни здания " след нахлуването на 24 февруари. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР