Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди вчера нападението на Иран

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди вчера нападението на Иран
Коментари Харесай

Зеленски: Украйна има нужда от помощ също като Израел

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди през вчерашния ден нападението на Иран с ракети и дронове против Израел през предходната нощ и разгласи, че неговата страна има потребност от помощта на съдружниците си, с цел да отблъсне въздушните офанзиви, също както е станало с Израел, съобщи Ройтерс.

Зеленски отново прикани Конгреса на Съединени американски щати да даде утвърждението, което бави, за новия пакет от военна помощ за Киев. Ройтерс показва, че украинските войски са подложени на нова атака от страна на съветските сили в Източна Украйна, а градове и инфраструктура са атакувани ежедневно от Москва с ракети и дронове.

„ Иранските дейности заплашват целия район и света, както съветските дейности носят опасността от по-широк спор. Очевидното съдействие сред двата режима в разпространението на терора би трябвало да се сблъска с безапелационен и обединен отговор от света “, написа през вчерашния ден в обществената платформа " Екс " украинският президент.

По-късно - в обичайното си вечерно видеообръщение към нацията, Зеленски съобщи, че светът е видял по какъв начин " Израел не е самичък в своята отбрана - при възпирането на въздушната опасност са помагали и съдружниците ".  " И когато Украйна споделя, че съдружниците не могат да си затворят очите за съветските ракети и дронове, това значи, че е неотложно да се работи, и то да се работи твърдо ", съобщи той, като добави, че украинското небе " не се пази с думи ".

" Фактът, че ние в Украйна чакаме с месеци за жизненоважен пакет от помощ, фактът, че ние към момента чакаме гласуването му в Конгреса на Съединени американски щати, води към различен факт - че самоувереността на терористите пораства в тези месеци ", сподели президентът на Украйна, като уточни, че " няма повече време за губене ".

Председателят на Камарата на представителите (долната камара) в Конгреса на Съединени американски щати Майк Джонсън сподели през вчерашния ден, че ще се опита да прокара помощ за Израел тази седмица, в подтекста на иранското нахлуване с ракети и дронове в нощта против 14 април. Той обаче не посочи дали законопроектът за Израел ще включва помощта за Украйна или за други нуждаещи се съдружници на Съединени американски щати.

Ройтерс напомня, че Иран е доставил хиляди дронове камикадзе " Шахед " на Русия от началото на пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през февруари 2022 година Те са употребявани масирано за да се изтощи украинската противовъздушна защита и да се поразява инфраструктура надълбоко на украинска територия, надалеч от фронтовата линия.

От месеци насам Зеленски приканва западните съдружници на Украйна, най-много Съединени американски щати, да проявят " политическа воля " и да снабдят Киев със системи за ПВО и муниции. Президентът заяви през вчерашния ден, че Германия ще достави на страната му създадени в Съединени американски щати системи за Противовъздушна отбрана " Пейтриът " и ракети за въздушна защита " в сериозен миг ", отбелязва Ройтерс.

Агенцията добавя, че в ефира на националната телевизия през вчерашния ден външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е споделил, че текат договаряния за снабдяването на Киев с още системи " Пейтриът ", само че уточни, че в известна степен е обезпокоен от бавните темпове на доставката им. " С цялото ми почитание и признателност към Съединени американски щати вярвате ли, че американската войска няма една непотребна система " Пейтриът ", която може да прати в Украйна? ", споделя той, представен от Ройтерс.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР