Президентът на Украйна Володимир Зеленски изключи възможността да се откаже

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски изключи възможността да се откаже
Коментари Харесай

Зеленски пред Би Би Си: Няма да разменям с Путин територии за мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изключи опцията да се откаже от която и да е част от територията на страната си в границите на вероятно спокойно съглашение с Русия.

В изявление за Би Би Си във връзка една година от пълномащабното навлизане на Русия той предизвести, че отстъпването на земя би означавало, че Русия може " да продължи да се връща ", до момента в който западните оръжия биха доближили мира.

Зеленски също по този начин съобщи, че плануванаъа пролетна атака към този момент е почнала.

" Руските офанзиви към този момент се случват от няколко направления ", сподели той.

Той обаче има вяра, че украинските сили могат да продължат да се съпротивляват на настъплението на Русия, до момента в който не съумеят да стартират контраатака - макар че повтори апелите си за повече военна помощ от Запада .
 Зеленски: Украинската дипломация да доближи целия свят
Зеленски: Украинската дипломация да доближи целия свят

Където позицията на Киев към момента не е задоволително показана

" Разбира се, актуалните оръжия форсират мира. Оръжията са единственият език, който Русия схваща ", сподели Зеленски пред Би Би Си.

Миналата седмица той се срещна с водачите на Обединеното кралство и Европейски Съюз в опит да ускори интернационалната поддръжка и да изиска съвременни оръжия за отбрана на страната си. Когато президентът на Украйна изиска съвременни изтребители, министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак съобщи, че " нищо не е изключено от масата ".

Но Киев е все по-разочарован от скоростта, с която идват западните оръжия. Смята се, че до доставките на бойни танкове, обещани предишния месец от редица западни страни, в това число Германия, Съединени американски щати и Обединеното кралство, към момента остават седмици до идването им на бойното поле .

Президентът Зеленски се спря и на опасността на водача на Беларус Александър Лукашенко да води война дружно с съветските войски от своята територия, в случай че единствено един украински боец пресече границата.
 Берлускони упрекна Зеленски за войната в Украйна Обновена
Берлускони упрекна Зеленски за войната в Украйна

Отговорът на Украйна не закъсня

" Надявам се, че [Беларус] няма да се включи във войната ", сподели той. " Ако това стане, ние ще се бием и ще оцелеем. " Да се разреши на Русия още веднъж да употребява Беларус като плацдарм за нахлуване би било " голяма неточност ", добави той.

Преди 12 месеца съветските сили започнаха част от пълномащабната си инвазия от Беларус. Те се насочиха на юг към украинската столица Киев, само че бяха отблъснати и принудени да се отдръпват в границите на няколко седмици, откакто понесоха тежки загуби.

На въпроса дали е сюрпризиран от тактиката на Русия във войната, Зеленски я дефинира като " безполезна " .

" Начинът, по който унищожиха всичко. Ако техните бойци са получили [и изпълнили] тези заповеди, това значи, че те споделят същите полезности. "

Украински данни, оповестени тази седмица, сочат, че съветските войски в Украйна са починали през този месец в по-голям брой, в сравнение с когато и да било от първата седмица на нашествието им. Данните не могат да бъдат тествани, само че Министерството на защитата на Обединеното кралство съобщи, че трендовете са " евентуално точни ".
 Зеленски връчил на евролидери прецизен лист на оръжия и муниции
Зеленски връчил на евролидери прецизен лист на оръжия и муниции

Списъкът регистрира запасите и от какво се нуждаят

" Днес оцеляването ни е нашето единение ", сподели Зеленски за това по какъв начин съгласно него ще завърши войната. " Вярвам, че Украйна се бори за своето оцеляване . " Страната му се движи към Европа както стопански, по този начин и посредством своите полезности, сподели той.

" Ние избрахме този път. Искаме гаранции за сигурност. Всякакви териториални взаимни отстъпки биха ни създали по-слаби като страна ", заключи Зеленски.

" Не става въпрос за самия компромис ", сподели той. " Защо да се опасяваме от това? Всеки ден в живота си имаме милиони взаимни отстъпки ", напомни Зеленски.
 Зеленски пред Екологичен потенциал: Русия е най-голямата антиевропейска мощ в света
Зеленски пред Екологичен потенциал: Русия е най-голямата антиевропейска мощ в света

Под бурни овации украинският водач благодари на Европейски Съюз за поддръжката

" Въпросът е с кого? С Путин? Не. тъй като няма доверие. Диалог с него? Не. Защото няма доверие. ", твърдо уточни украинският президент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР