Президентът на Украйна Володимир Зеленски е върнал гражданството на бившия

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски е върнал гражданството на бившия
Коментари Харесай

Зеленски връща украинското гражданство на Саакашвили

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е върнал поданството на някогашния грузински президент Михаил Саакашвили. Това излиза наяве от декрет, оповестен на уеб страницата на президента.

Вчера интернет изданието " Страна.ua ", базирайки се на източник, написа, че Саакашвили може да се върне в Украйна на 31 май. Според източника той възнамерявал да активизира работата на партията " Движение на новите сили " преди парламентарните избори.

Миналата седмица самият Саакашвили разяснява, че не се интересува от заемането на длъжности в Украйна. По думите му той ще се върне в Украйна, тъй като незаслужено я е напуснал.

Той също по този начин съобщи, че му е домъчняло за " другари и близки " и счита Украйна за собствен втори дом.

След указа на Зеленски, Саакашвили му благодари във " Facebook ".

Саакашвили напусна Грузия през 2013 година, където против него бяха възбудени няколко наказателни каузи, по някои от които той беше задочно наказан на отнемане от независимост. През 2015 година Саакашвили влезе в украинската политика, получавайки поста на губернатор на Одеска област.

През 2016 година обаче тогавашният президент Петро Порошенко уволни Саакашвили, изтъквайки, че той освен не е извършил обещанията си за развиване на региона, само че и доста е влошил икономическите резултати на Одеска област. През 2017 година Порошенко лиши Саакашвили от украинското му поданство. По-късно някогашният президент на Грузия подаде тъжба в украински съд, само че до момента тя не е обсъждана.

След президентските избори в Украйна, извоювани от Зеленски, Саакашвили разгласи желанието си да се върне в страната. В същото време държавната гранична работа на Украйна съобщи, че няма законово съображение за влизането му в страната. По-рано Зеленски даде обещание да даде поданство на всеки, който е подготвен да " построи нова, мощна и сполучлива Украйна ".

Миналата година украинските управляващи изгониха Саакашвили в Полша, от чиято територия той по-рано нелегално влезе в Украйна, пробивайки кордоните на граничарите и служителите на реда. Граничната работа на Украйна забрани на Саакашвили да влиза в страната до 2021 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР