Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова хората да развяват знамена

...
Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова хората да развяват знамена
Коментари Харесай

Зеленски: 16 февруари щял да бъде денят на атаката. Ние ще го направим ден на единството

Президентът на Украйна Владимир Зеленски прикани хората да развяват флагове и да пеят  химна на страната на 16 февруари – датата, която в някои западни медии се загатва като евентуална дата за начало на съветска инвазия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Представители на държавно управление подчертаха, че Зеленски не чака офанзива в сряда, а дава отговор на със песимизъм на известията на задграничните медии.

„ Казват ни, че 16 февруари ще бъде денят на офанзивата. Ние ще го трансформира в ден на единството “, съобщи Зеленски във видеообръщение към нацията.

„ Опитват се да ни изплашат, като още веднъж посочват дата за началото на военните дейности “, сподели Зеленски. „ В този ден ще окачим националните си знамена, ще носим жълти и сини флагове и ще покажем на целия свят нашето единение “, добави той.

Зеленски от дълго време декларира, че въпреки да има вяра, че Русия заплашва да нападна страната му, вероятността от идна инвазия е надценена от западните страни на фона на напъните на Москва да сплаши Украйна и да сее суматоха.

Михаил Подоляк, който е консултант на началника на кабинета на Зеленски, сподели пред Ройтерс, че президентът „ дава отговор частично с подигравка “ на известията в медиите за евентуалната дата на нашествието.

„ Напълно разбираемо е за какво украинците през днешния ден са скептични към другите „ съответни дати “ на по този начин нареченото „ начало на нашествието “, оповестено в медиите “, сподели той. „ Когато „ началото на нашествието “ се трансформира в някаква дата от турне, сходни медийни известия могат да се одобряват единствено с подигравка “, добави той.

Кабинетът на Зеленски издаде декрет, с който приканва всички села и градове в Украйна да развяват знамената на страната в сряда и цялата нация да пее националния химн в 10 часа сутринта. С указа се приканва и за увеличение на заплатите на бойците и граничарите.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън сподели, че Вашингтон, който към този момент изпрати множеството си дипломати вкъщи, реалокира оставащата си дипломатическа задача в Украйна от Киев в западния град Лвов, който доста по-далеч от съветската граница.

Същевременно съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че Съединени американски щати считат да предложат на Украйна кредитни гаранции в размер на 1 милиард $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР