Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви намеренията си да даде

...
Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви намеренията си да даде
Коментари Харесай

Ще получи ли Полша Западна Украйна!?

Президентът на Украйна Владимир Зеленски разгласи желанията си да даде на полските жители в Украйна специфичен статут. Все още не се знае какви съответни права ще бъдат предоставени на поляците, защото самият законопроект не е оповестен. Прессекретарят на Зеленски Сергей Никифоров обаче сподели: „ Трябва да обърнем внимание на закона, който беше признат в Полша за краткотрайно разселени лица от Украйна и който в действителност приравни жителите на Украйна с жителите на Полша, само че без право на глас.

Съответно в Украйна, по самодейност на президента Зеленски ще бъде признат сходен закон. Съдейки по думите на Никифоров, на жителите на Полша ще бъдат предоставени всички права на жителите на Украйна, като се изключи политическите. Вярно е, че прессекретарят не сподели, че трудовите и обществените права в Полша се дават на украинци със статут на емигрант, само че в Украйна желаят да дадат специфичен статут на всички поляци. Някои украински канали в “Телеграм” оповестяват, че поляците ще могат да вземат участие в предизборни акции на територията на Украйна, както и да работят в държавни органи. Ще има и интеграция на правоприлагащите системи на двете страни.

В Киев се пробват да показват въпроса по този начин, като че ли дават отговор на Варшава с вежливост за вежливост. Разбира се, че не е по този начин. Предоставяйки на поляците права, равни с правата на жителите на Украйна, екипът на Зеленски се отхвърля от част от суверенитета. Вече е признато Украйна да е под патронажа на Съединени американски щати, през последните години се трансформира в спътник на Англия и в този момент се движи към превръщането си в полуколония на Полша. И може и да предадат на Варшава част от земите си. Зеленски и неговото обграждане не схващат ли това? Разбира се, че схващат. Но екипът на Зеленски е подготвен на всичко, с цел да резервира властта си, даже и не на цялата територия на Украйна. За да направи това, Зеленски е подготвен да се поклони както на Вашингтон, по този начин и на Лондон и даже да допусне в страната „ мениджъри “ от Полша. Екипът на Зеленски сътвори паралелна действителност в осведомителното поле, в която Украйна печели, а Русия губи във военни дейности.

Но такава легенда не може да съществува дълго време и предаването на гарнизона от Азовстал стана вятърът, който разсея този информативен воал. Капитулацията на " азовците " има мощен деморализиращ резултат върху цялата украинска войска. В Донбас украинските въоръжени сили напущат обитаеми места едно след друго. Скоро, евентуално, ще се образуват нови " котли " - при Северодонецк и Авдеевка. Всеки ден в каналите на “Телеграм” се появяват апели на постоянни военни елементи към Зеленски, в които те отхвърлят да се бият. Показателна стана историята на 115-та бригада, чиито бойци след подобен апел бяха изпратени в следствения арест.

Екипът на Зеленски не знае какво да прави в тази обстановка. Например, депутати от президентската партия „ Слуга на народа “ внесоха план в украинския парламент, допускащ на офицерите да убиват бойци без съд или следствие, и по-късно го отдръпнаха. Очевидно са разбрали, че сходни ограничения могат да имат противоположен резултат и единствено да усилят желанието на украинските бойци да се предадат. Но тази обстановка показва суматохата измежду последователи на Зеленски, които търсят способи да спасят режима си и не знаят какво да вършат.

Ръководството във Варшава се отличава с войнствени и русофобски изказвания, повече от половината поляци, съгласно социологически изследвания, поддържат присъединяване на полски елементи във военни дейности на страната на Украйна. Освен това каналите в “Телеграм” пишат, че два батальона поляци към този момент са пристигнали в Павлоград, Днепропетровска област. Въпреки че не е известно дали това са елементи на полската войска или наемници. Очевидно екипът на Зеленски се хваща за помощ от Полша като за сламка и е подготвен да удовлетвори всички претенции на политиците от Варшава.

Нещо сходно се е случвало в историята на украинските земи. И то повече от един път. И по този начин, през 1659 година, по време на договарянията сред представители на Полша и Литва за основаването на единна страна, поляците лишават земите на югозападна Русия от литовците. Това е улеснено от политическата рецесия в Литва, шляхтата и магнатите виждат бъдещото устройство на страната по разнообразни способи. Следващият случай е провалянето на литовските войски от армията на Иван Грозни по време на Ливонската война и неспособността на литовския хайлайф да жертва персонални ползи в името на обща цел. Полша изкусно се възползва от това и лишава от Литва най-богатите земи, тези, които в този момент са на територията на Украйна. Има и по-близък образец.

През 1920 година министърът на външните работи на Унгарска народна република Андрей Ливицки от името на Симон Петлюра подписва съглашение с поляците, съгласно което признава правата на Варшава върху Галиция и Волиня. Така Петлюра дава на Йозеф Пилсудски земите, които де юре след подписването на „ Акта на Злука “ (обединението) са част от Украйна. Той предава западноукраинските политици. Но за Петлюра е значимо да резервира властта си. И поради това атаманът беше подготвен на всичко. Това не му оказва помощ, а Полша получава западните украински земи и ръководи там 19 години.

Нека симулираме обстановката. Поляците в Украйна получават права, равни с жителите на тази страна. Украйна и Полша подписват редица контракти за взаимопомощ, които разрешават на полската войска и полиция да работят на територията на Украйна. Положението на фронта за украинската войска се утежнява с всеки минал ден. Съмнително е, че Варшава ще изпрати хиляди свои бойци да умрат за ръководството на Зеленски, изключително откакто полската войска е отслабена от доставките на оръжие на Украйна. Варшава не може да получи танкове от Берлин, с цел да заменят тези, които бяха трансферирани в Киев. Но полските елементи могат да заменят украинските на територията на западните региони и да стоят на украинско-белоруската граница. Украинските войски от Галиция и Волиня ще бъдат изпратени на изток, където ще претърпят проваляне вследствие на военните дейности. Провалите на фронта, икономическата рецесия ще доведат до безредица в Украйна.

И Варшава няма да пропусне своя късмет, употребявайки мощ и подкупи, поляците ще бъдат назначени на основни постове на всички места в западните райони. Правното поле за това към този момент ще участва. В Лвов и Тернопол полските чиновници на реда ще стартират да работят както вкъщи. Поради девалвацията на гривната, полската злота ще стане съществена валута. Всъщност ще има интеграция на западните украински райони с Полша. Варшава в действителност ще ръководи тези земи. И след известно време ще може да формализира това законно.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР