Президентът на Украйна Петро Порошенко смята да предостави на Константинополската

...
Президентът на Украйна Петро Порошенко смята да предостави на Константинополската
Коментари Харесай

Руска медия за конфликта около украинската църква: Самоизолирахме се

Президентът на Украйна Петро Порошенко счита да даде на Константинополската патриаршия и на нейния предстоятел Вартоломей киевския храм "Свети Андрей " - до момента музей, в който организираше богослужения Украинската автокефална черква, написа "Комерсант ".

Константинопол анулира преди седмица документ отпреди три епохи, с който Киевската митрополия е предходна под юрисдикцията на Московската патриаршия. Вселенската патриаршия смъкна анатемата от Киевския патриарх Филарет и от лидера на Украинската автокефална черква Макарий. Според Ирина Луценко, представител на президента Порошенко в украинския парламент, президентът внася законопроект, предоставящ на Константинопол киевския храм, в символ на взаимност с процеса, водещ към автокефалия на църквата в Украйна. Също и като знак на обстоятелството, че Св. Андрей преди време е покръстил Украйна, и като алегоричен жест на сливане с църквата майката, показва "Комерсант ".

"Новая газета " дефинира като предстояща, а въпреки това - съдбовна реакцията на Московската патриаршия, откакто Константинополският синод в действителност върна под своя пълномощия територията на Украйна. Синодът в Москва скъса напълно каноничното и молитвеното общение с Вселенската патриаршия. Занапред освен епископите, само че и свещениците, и миряните от Руската православна черква (РПЦ) нямат право даже просто да се помолят в храмовете на Константинополската патриаршия, чиято благодатност е сложена под огромно подозрение от Московската.

Както към този момент предизвести външният министър на РПЦ митрополит Иларион, по своите последствия това събитие може да се съпостави с Великата схизма от 1054 година, когато историческите пътища на католическия и на православния свят се разминаха за безконечни времена. През ХI век обаче се разделиха могъщи страни като Рим и Византия, а през днешния ден става дума само за самоизолация на Руската черква, която към този момент не може да образува от малко малко авторитетен църковен съюз, кадърен да се опълчи като еднакъв на Константинопол - водач на формалното международно православие.

Единствена жертва на днешната Велика схизма ще стане самата Русия - тя ще добави религиозно-културен претекст към политическите и икономическите фактори на своята геополитическа маргинализация, заключава "Новая газета ". Скъсването на връзките сред РПЦ и Вселенската патриаршия е чисто едностранен акт, прецизира пред онлайн изданието "Накануне " Андрей Кураев, дякон от РПЦ. "Забележете, гърците нищо не ни не разрешават, нито на нашите свещеници, нито на нашите енориаши. Ние стопираме да загатваме в молитвите патриарх Вартоломей, който в повиновението си възнася патриарх Кирил като патриарх Московски и на цяла Русия. Сиреч все едно да ограничаваме личните си жители, един тип за възмездие на някакъв сътрудник от чужбина ", разяснява специалистът.

"Това решение на нашия Синод скапва атмосферата в самата черква и е саморазрушително, уверен е той. Вследствие на сходна самоизолация РПЦ може съгласно него да деградира до равнището на черква за една нация - като да вземем за пример арменската, прибавя "Накануне ".

"Независимая газета " подхваща още веднъж тематиката за киевския храм "Св. Андрей ". Миналата седмица синодът на Вселенската патриаршия реши да възвърне в Киев ставропигията (самостоятелна църковна единица, един тип посолство) на Константинополската патриаршия и тъкмо тази задача може да употребява така наречен Андреевска черква в столицата на Украйна, допуска изданието.

Украинските управляващи и до момента не са криели обстоятелството, че въпросът за обединяването на православните църкви е преди всичко политически. По време на експертна полемика в Киев за днешната обстановка бе маркирано, че множеството украинци възприемат в политически проект последните църковни вести.

Шефът на социологическия център "Разумков " Андрей Биченко съобщи, че за елементарните жители този проблем не е приоритет, само че измежду дейните енориаши на дадена черква обстановката може да прерасне в спор. "Ще има митинги. Особено с оглед позицията на РПЦ и на Украинската православна черква към Московската патриаршия. "Те имат настройка за спор, в случай че бъде приета автокефалията на украинската черква ", цитира мнението му "Независимая газета ".

"Киев е сериозно значим и за двете църкви - РПЦ и автокефалната, която следва да бъде основана в Украйна ", счита анализаторът. "Всъщност, в случай че РПЦ изгуби Киев, тя де факто ще престане да бъде най-голямата православна черква в света. Затова те, естествено, няма да я правят отстъпка без пердах ", изяснява украинският специалист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР