Президентът на Турция уволни управителя на централната банка Мурат Четинкая

...
Президентът на Турция уволни управителя на централната банка Мурат Четинкая
Коментари Харесай

Едоган уволни управителя на централната банка в Турция

Президентът на Турция уволни шефа на централната банка Мурат Четинкая и го размени с подуправителя Мурат Уйсал откакто в последно време в бизнес средите интензивно се говореше за растящо неодобрение на Реджеп Тейи Ердоган, че централният банкер не намалява лихвите, заяви " Ройтерс ".

Указът е оповестен тази нощ в турския Държавен вестник Resmi Gazete без да се показва публична причина за смяната.

Четинкая бе на поста от април 2016 година и президентът непрестанно го призоваваше да намалява лихвите, с цел да подтиква посредством на ниска цена кредитиране икономическия напредък. Но два източника на " Ройтерс " от държавните среди споделят, че през последните месеци са се засилили различията му за паричната политика с министрите, отговарящи за стопанската система.

" Президентът и финансовият министър (Берат Албайрак е шурей на Ердоган - бел.ерд.) желаеха оставката му, само че Четинкая им подсети за независимостта на банката и отхвърли да напусне ", споделя един от източниците.

В известието на централната банка от събота се споделя, че тя ще продължи да работи без значение и че новият шеф ще следва като съществена цел поддържането на стабилността на цените.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР