Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в речта си

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в речта си
Коментари Харесай

Ердоган призова за нова система за глобална сигурност

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи в речта си пред Дипломатическия конгрес в Анталия, че би трябвало да бъде основана нова конструкция за световна сигурност, която да пази по-добре мира и да служи на човечеството, а не да резервира статуквото. Той повтори апела си за реформиране на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и го назова „ непредставителен и остарял”.

" Системата, която дефинира ориста на 193 страни членки на Организация на обединените нации от пет страни, е несправедлива. Тя би трябвало да се реформира. Когато споделяме, че светът е по-голям от пет страни, ние се опитваме да защитим правата и общите ползи на цялото човечество, а не да го вършим поради ползите на личната си страна ", сподели турският президент.

Това не е първият случай, в който Ердоган подлага на критика Организация на обединените нации. Той прави това изказване съвсем всяка година по време на Генералните асамблеи на Организация на обединените нации. През октомври 2021 година Ердоган, говорейки в анголския парламент по време на визитата си в страната, съобщи, че ориста на човечеството не трябва да се оставя в ръцете на " шепа страни ", които са спечелили Втората международна война. Позовавайки се на неравенството, което продължава да съществува в световната система, той акцентира, че " светът е по-голям от пет ", визирайки петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които се причислиха към него като спечелили във войната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР