Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви при посещение в

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви при посещение в
Коментари Харесай

Ердоган: Кипър се състои от две отделни държави и два народа

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи при посещаване в окупираната от Турция северна част на Кипър през днешния ден, че диалозите за разделения остров би трябвало да имат за цел реализиране на съглашение сред " две обособени страни ", съобщи БГНЕС.
Преговорите в предишното имаха за цел обединяването на средиземноморския остров, който е разграничен сред гръцкоговорящата република Кипър, член на Европейски Съюз с ефикасен надзор над южните две трети от острова, и отцепения север, окупиран от Турция от 1974 година насам.
 Анкара подлага на критика Помпео преди турската му аудиенция Анкара подлага на критика Помпео преди турската му аудиенция
Планираното посещаване на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в Турция е предшествано от скандал в сряда, когато Анкара разкритикува р...
" В Кипър има два народа и две обособени страни ", сподели Ердоган. " Трябва за решение въз основата на две обособени страни. "
Никозия счита за невиждано предизвикателство плануваното посещаване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в самопровъзгласената турска република Северен Кипър (TРСК) и плануваното му посещаване във Вароша, ситуиран в буферната зона на острова на някогашната курортна зона регион на Фамагуста, откъдето кипърските гърци бяха изгонени преди 46 години.
„ Присъствието на турския президент на честването на 37-ата годишнина от провъзгласяването на псевдодържавата, както и визитата му в обсадения град Фамагуста, е невиждано предизвикателство и изцяло опонира на резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, се споделя в изказването.
Там също по този начин се акцентира, че " подкопават напъните на генералния секретар на Организация на обединените нации " Антониу Гутериш да свика неофициална петстранна среща по кипърско урегулиране и " не способстват за основаването на удобна, позитивна атмосфера за обновяване на договарянията " за разрешаване на въпроса за разделения остров.
 Ердоган подготвен за мъчителни промени Ердоган подготвен за мъчителни промени
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание да одобри мъчителни промени и разгласи цялостната си поддръжка зад нов стопански екип, създад...
В изказването се отбелязва, че желанието на турския президент да посети Вароша провокира възприятие на митинг " измежду целия кипърски народ и изключително измежду жителите на Фамагуста ".
Ердоган беше заречен да дойде в Кипър на 15 ноември, 37-та годишнина от независимостта на северната част на острова посредством образуването на TРСК, и да направи пикник във Вароша. На 8 октомври тогавашният министър председател на кипърските турци Ерсин Татар, който по-късно завоюва президентските избори и стана новият водач на кипърските турци, отвори достъп за обществеността до този град-призрак с поддръжката на турския президент, в нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Последните споделят, че Вароша би трябвало да остане недокоснат, до момента в който там не се върнат притежателите кипърски гърци, изгонени оттова през 1974 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР