Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че скоро ще

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че скоро ще
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган: Скоро ще определим дата за посещението на Путин в Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че скоро ще бъде избрана датата на визитата на съветския президент Владимир Путин в Турция, до момента в който обсъждаше натоварената си стратегия по време на среща с кореспонденти в столицата Анкара.

В отговор на въпрос за визитата на Путин Ердоган съобщи, че постоянно беседва с съветския президент и изрази убеждението си, че датата скоро ще бъде избрана.

Пътуването, отлагано два пъти от края на предходната година, ще означи първото посещаване на Путин в страна - членка на НАТО, откакто той стартира пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година

Министърът на външните работи Хакан Фидан съобщи, че по време на срещата си Путин и Ердоган ще обсъдят газовия хъб, войната в Украйна и износа на зърно през Черно море.

Анкара се пробва да убеди Русия да се върне към Черноморската самодейност за зърно - с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации - която гарантираше безвредния експорт на украинско зърно по време на войната през Черно море. Русия се отдръпна от съглашението през юли 2023 година и съобщи, че не се интересува от възобновяването му, осведоми БГНЕС.

Отбелязвайки, че президентът на Танзания ще посети Турция, Ердоган съобщи, че визитата ще бъде от решаващо значение за страната, защото тя е значима африканска страна и двамата водачи ще имат опция да обсъдят дипломатическите стъпки сред двете страни, както и опциите за вложения.

По отношение на визитата си в Ирак Ердоган съобщи, че се чака визитата да сътвори друга основа за двустранните връзки.

" Една от най-важните тематики на визитата ми е водният въпрос ", сподели президентът и добави, че двете страни ще се стремят да решат водния въпрос.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР