Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да предаде

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да предаде
Коментари Харесай

Изненадваща новина: Турция пусна Швеция в НАТО

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да съобщи молбата на Швеция за присъединение към НАТО на своя парламент за утвърждение, заяви ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг, представен от Агенция Франс Прес.

След диалози във Вилнюс с Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристершон Столтенберг съобщи, че Турция се е съгласила да продължи напред и добави: " Това е исторически ден. "

" Президентът Ердоган се съгласи да съобщи Протокола за присъединение на Швеция на Великото национално заседание допустимо най-скоро и да работи в тясно съдействие със събранието, с цел да обезпечи ратификацията ", сподели той.

Беше оповестено настрана взаимно изказване, в което се акцентира съглашението сред Швеция и Турция.

Турция задържа кандидатурата на Швеция за присъединение към Атлантическия алианс, обвинявайки Стокхолм, че приютява кюрдски деятели, които Анкара счита за терористи.

Ердоган изиска от Европейския съюз да съживи спряната кандидатура на Турция за участие в Европейски Съюз като авансово изискване за присъединението на Швеция към НАТО.

Но в изказването, оповестено след тристранните диалози, се показва, че Турция и Швеция ще работят в тясно съдействие в региона на " координацията на битката с тероризма ", а също по този начин ще засилят двустранните търговски връзки.

" Швеция ще поддържа интензивно напъните за възкръсване на процеса на присъединение на Турция към Европейски Съюз, в това число модернизирането на митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция и либерализирането на визовия режим ", се споделя в изказването.

Шведският министър-председател Улф Кристершон е " доста благополучен ", че Швеция е постигнала съглашение с Ердоган да поддържа кандидатурата на страната за участие в НАТО.
" Правим доста огромна крачка към формалното одобрение на участието на Швеция в НАТО. Това е добър ден за Швеция ", съобщи Кристершон пред кореспонденти преди основната среща на върха на алианса във Вилнюс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР