Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново повтори, че османският

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново повтори, че османският
Коментари Харесай

Ердоган иска в училищата османски турски

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган още веднъж повтори, че османският турски език би трябвало да бъде преподаван в учебно заведение, обвинявайки " езиковата гражданска война " на " републиканския " интервал за " заличаване " на турския език, заяви " Хюриет ".

" Един от най-големите проблеми в нашата история е, че нашият език е станал обект на политически полемики. В името на " езиковата гражданска война " турците бяха атакувани от неприятни, скучни и бездушни думи. Връзката сред нацията ни и нейната остаряла цивилизация се опита да бъде отслабена ", съобщи Ердоган по време на гала по връчване на награди на възпитаници в президентския комплекс в Анкара.

Турският, употребен по време на Османската империя, е остаряла форма на турски, употребявайки арабска книжовност, с доста думи, заимствани от персийския и арабски езици. Като част от културните промени за основаване на световна страна в западен жанр, Мустафа Кемал Ататюрк, създател на модерна Турция, заменя османския турски с латинската писменост.

През 1932 година, като част от устрема на Ататюрк да трансформира новата форма на турския език в по-широко публикувана, е основано Турското езиково сдружение (Türk Dil Kurumu).

Ердоган от дълго време подлага на критика измененията, заявявайки, че Турция е изгубила връзка с историята си. " Нашата връзка с историята ни е била прерязана ", съобщи президентът на Турция.

" Ако през днешния ден по-младите генерации не могат да схванат Мехмет Акиф Ерсой (османски стихотворец, създател на химна на Турция, бел.р.), Йомер Сейфетин (eдин от най-известните турски писатели, основоположник на турската реалистична новела - бел.р.), или Ахмет Хашим (османски и турски публицист и поет-символист, бел.р.), да не приказваме за Фузули (един от известните с любовните си поеми поети, творил през 15-16 век в Кербала, Ирак - бел.р.) или Баки (османски стихотворец, творил по времето на султан Сюлейман Великолепни - бел.р.), това е тъй като езикът ни е бил погубен през този интервал ", сподели Eрдоган.

" Вярвам, че интервалът, който унищожи благосъстоянието на езика ни от дълго време е липсващ. Но аз имам вяра, че заличаването продължава. По тази причина считам, че би било добре османският турски да бъде преподаван в учебните заведения ", сподели той.

Ердоган също подлага на критика въздействието на интернет върху езика, като прикани жителите да внимават да не употребяват непознати думи. Той даже прикани търговците да трансформират имената на магазините си, в случай че не са турски./clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР