Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на процес,

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на процес,
Коментари Харесай

Преди балотажа в Турция: Ердоган връща 500 000 сирийци. Кълъчдароглу получи подкрепа от ДПН

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разгласи началото на развой, при който до 500 хиляди сирийци ще бъдат върнати от Турция в родината си, заяви Анадолската организация. Това става единствено няколко дни преди балотажа за президент. Комшиите ще избират всред Ердоган и Кемал Кълъчдароглу.

В слово, което произнесе през днешния ден в анкарския квартал Мамак, турският президент заяви, че стотици хиляди сирийци
ще бъдат настанени в особено издигнати жилища
в Северна.

Той сподели, че с изключение на към този момент издигнатите жилища, с поддръжката на Катар на сирийска територия се осъществя още един план за жилищно строителство, който има за цел да бъдат настанени един милион бежанци.

„ Строителството на жилищата към този момент е в ход “, сподели Ердоган. Той посочи, че в миграционната си политика Анкара взима поради опита на водещи страни, в това число Съединени американски щати, Франция и Германия.

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и Зелената лява партия, които са в състава на един алианс, оповестиха през днешния ден, че
ще поддържат претендента на опозицията
Кемал Кълъчдароглу на втория тур на президентските избори в Турция на 28 май.

Лидерите на двете партиите направиха изказване на конференция. Съпредседателката на ДПН Первин Булдан уточни, че настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган „ не е алтернатива “ за нейната партия и „ 28 май ще бъде денят на референдума “. Тя прикани всеки гласоподавател да пристигна до изборните секции и да смени режима, при който ръководи един човек.

Булдан означи също, че
„ кюрдският въпрос в Турция би трябвало да бъде дефинитивно позволен “,
в противоположен случай в страната в никакъв случай няма да има народна власт.

ДПН се сплоти със Зелената лява партия, с цел да може да взе участие в парламентарните избори на 14 май. Срещу ДПН се води дело с искане за закриване на групировката.

Алиансът на тези партии – Съюзът на труда и свободата, завоюва 61 депутатски места. Също по този начин жителите в източните и югоизточните окръзи на Турция, където огромна част от популацията е кюрдско, гласоподаваха за Кълъчдароглу на първия тур на президентските избори на 14 май. В някои окръзи поддръжката за него надвиши 75 %.

Действащият турски президент Ердоган получи 49,24 % от гласовете на първия тур на изборите, а Кемал Кълъчдароглу – 45,07 %. Третият претендент за президент Синан Оган, който отпадна от конкуренцията, бе получил поддръжката от 5,17 % от жителите. Тази седмица той прикани своите поддръжници да поддържат настоящия президент на втория тур. Кандидатът се нуждае от нормално болшинство, с цел да завоюва на 28 май.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР