Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви, че ЕС ще

...
Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви, че ЕС ще
Коментари Харесай

Ердоган след срещата с Орбан: За Украйна няма място в ЕС, щом Турция не е там

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган съобщи, че Европейски Съюз ще постъпи с Украйна и Молдова по същия метод, както и с Анкара, съобщи Reuters. Той предвижда, че Брюксел ще „ замрази “ преговорния развой с двете страни, както с Турция.

" Предоставянето на статут на кандидатки не значи, че ще станат членки на Европейски Съюз. Процесът ще стартира, само че и те ще се озоват в задънена улица. Нито една от тези страни не е Турция. " – разяснява Ердоган пред публицисти след визитата си в Унгария.

Украйна от своя страна се притеснява, че Виктор Орбан ще продължи да саботира процеса на евроинтеграцията ѝ.

Ердоган загатна, че Анкара е с кандидатски статут от 2005 година и повече заслужава сходен късмет, в сравнение с Украйна. По думите му е погрешно Турция да чака " с години " позитивно решение от Европейски Съюз.

" Не е вярно това, че Турция, която е по-готова за участие в Европейски Съюз, в сравнение с някои страни-членки, да чака с години пред вратите поради политически спънки. " – сподели още той.

Според него страната от дълго време е извоювала правото си " да бъде в Европейски Съюз " и в този момент Европейски Съюз би трябвало „ да поправи тази неточност “.

Преговорният развой с Турция беше замразен заради утежняването на обстановката с правата на индивида и проблеми с районната ѝ политика, по-точно в Източното Средиземноморие, както и във връзка с Кипър.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР