Президентът на Турция Реджеп Ердоган получи контрол над дейността на

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган получи контрол над дейността на
Коментари Харесай

Ердоган получи контрол над разузнаването и уволни над 900 души


Президентът на Турция Реджеп Ердоган получи надзор над активността на разузнаването. Това стана след публикуването на две постановления в формалния държавен бюлетин.

Така под председателството на президента е основан Координационният съвет за национално разузнаване. Преди това имаше сходен орган в Министерството на вътрешните работи, само че за първи път има такова звено, което е директно подчинено на турския водач.

Второто разпореждане осведоми за уволнението от държавна работа на 922 души поради „ връзката им с организации, участващи в антидържавна дейност”. Тук става дума за организацията на ислямския просветител Фетулах Гюлен ФЕТО, който Анкара упреква за опита за прелом от 15 юли предходната година.

В документа се показва още, че управляващите набират над 32 000 нови чиновници за правоприлагащите органи на страната, откакто хиляди бяха уволнени и задържани през последната година.

Над 140 000 души бяха уволнени или краткотрайно отстранени от работа от юли 2016 година Повече от 50 000 души, измежду които доста публицисти, бяха задържани при изключителната обстановка, наложена предходната година, а това провокира интернационална угриженост, съобщи БГНЕС.

Шест организации, в това число три медии в югоизточната част на страната, бяха затворени. Сред тях е организация Dicle Media News, основана в кюрдския град Диарбекир. Десетки вестници и телевизионни оператори бяха спрени.
Критиците упрекнаха държавното управление, че е употребило изключителното състояние, с цел да се оправи с всички форми на съпротива.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР