Президентът на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич посочи, че

...
Президентът на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич посочи, че
Коментари Харесай

Дачич: Дали Белград ще наложи санкции на Русия е въпрос към Сърбия, а не към ЕС

Президентът на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич уточни, че въвеждането на наказания против Русия би трябвало да бъде решено от Сърбия, а не от Европейския съюз и добави, че отговорът на Сърбия би трябвало да бъде в сходство с ползите на Сърбия, оповестява.

Дачич разяснява иронично, че Бурунди или Тунис, които имат безвизов режим със Сирия, ще застрашат сигурността на Европейски Съюз.

„ Трябва да се разисква, само че е лицемерно. Трябва да зададем въпроса кой носи отговорността за хилядите мигранти, които идват в Сърбия от Европейски Съюз, през България и Гърция. И тогава те споделят, че могат да стигнат до вас, само че те към момента не може ", показва Дачич и съобщи, че няма страна, която да има по-хуманно отношение към мигрантите от Сърбия.

Говорейки за хармонизирането на външната политика на Сърбия с Европейски Съюз, Дачич отбелязва още, че членовете на Европейски Съюз са нараснали търговията с Русия и пита какъв тип наказания са това.

„ Нямам никакво подозрение, че всички желаеме да сме част от Европейски Съюз, само че когато отиваха от Лондон в Брюксел, те постоянно споделяха, че ще пазиме ползите на Англия. Ще пазиме и ползите на Сърбия, “, показва Дачич.

" Дали ще наложим наказания на Русия не е въпрос към Европейски Съюз, а към нас и нашият отговор би трябвало да е съгласуван с нашия интерес. Ако това е наш интерес, дано го създадем ", сподели още Дачич.

Дачич добави, че тази тематика е изкуствена за Сърбия и показва, че полемиката не е за Русия, Украйна, Германия, а за въпроса за териториалната целокупност.

" Това не е единствено въпрос на връзки с Русия, а вътрешнополитически въпрос на териториална целокупност. Сърбия не е трансформирала нито йота позицията си през последните 30 години, само че вижте по какъв начин гласоподаваха другите през този интервал ", разяснява Дачич.

Той добави, че е в полза на Сърбия да види " до каква степен може да продължи пътя си към Европейски Съюз " и посочви, че външната политика ще бъде хармонизирана сега, в който Сърбия стане член.

„ Албания извършва 100 % и не може да получи започване на договаряния. Ще кажем ли, че Косово би трябвало да влезе в Организация на обединените нации? Не би трябвало ли да желаяме помощ от Русия, Китай, Индонезия? Ако не, ще наложим наказания на всички “, сподели водачът на социалистите.

Дачич разяснява още, че той и президентът на СНС Александър Вучич още веднъж са удостоверили готовността си за стратегическо политическо съдействие.

Според него той и Вучич са удовлетворени от това, което са постигнали дружно в доста области от 2012 година

„ Вярваме, че е в полза на Сърбия това да продължи и в бъдеще. Но е несъмнено, че ние ще формираме дружно новото държавно управление на Сърбия. Обсъдихме всички аспекти на политиката, обособени тематики, беше сполучлива среща, изключително когато младите сили се причислиха към нас ", сподели Дачич.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР