Президентът на Сирия Башар Асад се е съгласил да отвори

...
Президентът на Сирия Башар Асад се е съгласил да отвори
Коментари Харесай

Сирия ще отвори още два ГКПП по границата си с Турция заради хуманитарната помощ

Президентът на Сирия Башар Асад се е съгласил да отвори два нови пропускателни пункта от Турция към следената от бунтовници северозападна част на страната, с цел да може да се доставят обезверено нужните помощи за милионите сирийци, наранени от земетресенията, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш приветства решението на Асад за отваряне на пропускателните пунктове в Баб Ал-Салам и Ал-Раи за първичен интервал от три месеца.

Понастоящем по гледище на Москва на Организация на обединените нации е позволено да доставя помощ в северозападната част на Идлиб единствено през един пропускателен пункт в Баб Ал-Хава.

Информацията за решението на Асад бе оповестена, откакто през вчерашния ден той се срещна в Дамаск със заместник-генералния секретар, отговарящ за филантропичните въпроси, Мартин Грифитс.

Гутериш публично заяви за отварянето на двата нови контролно-пропускателни пункта по време на закрито съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Постоянният представител на Сирия в Организация на обединените нации Басам Сабаг съобщи пред публицисти, че Асад е провел " позитивна и градивна среща " с Грифитс и е " удостоверил нуждата от незабавна помощ за влизане във всички райони в Сирия, в това число тези, които са окупирани и се намират под контрола на въоръжените терористични групировки ".

Бразилия и Швейцария, които следят трансграничните въпроси на Сирия в Съвета, желаеха " бързо осъществяване " на съглашението за отваряне на двата нови пропускателни пункта.

" Със сигурност се надяваме, че желанията на Асад са съществени ", съобщи представителят на американския Държавния департамент на Нед Прайс.

След серията от разрушителни трусове Организация на обединените нации беше подложена на мощен напън да достави повече помощи и избавително съоръжение в следените от бунтовниците северозападни елементи на Сирия, отбелязва АП.

Опустошителното земетресение, блъснало Турция и Сирия, разпалва възмущение измежду някои турски жители против милионите сирийски бежанци в страната , които някои анекдотично упрекват в разграбване посред разрушението и хаоса, съобщи Ройтерс.

Няколко турски жители в засегнатите от земетресението градове и селища упрекват сирийци в плячкосването на разрушени магазини и домове. Антисирийски лозунги като " Не желаеме сирийци ", " Имигрантите би трябвало да бъдат депортирани " и " Не сте към този момент добре пристигнали " доминират в " Туитър ".

Останалите без дом при земетресението сирийци споделят, че са гонени от избавителните палаткови лагери. В град Мерсин сириец е разкрил подслон единствено за свои сънародници, откакто те са били подложени на расистки обиди.

" Спряхме да вървим в избавителните пунктове да гледаме, тъй като стартират да крещят против нас и да се разпореждат с хората ни, като ни чуят да приказваме на арабски ", сподели сириец, който не пожела да се загатва неговото име. " Хората от самото начало ни упрекват в разграбване, само че това е единствено, с цел да основават раздори ", добави той.

Официалният сбор на жертвите от земетресението в Турция и Сирия в този момент доближава над 37 000 души и се чака този брой да нарасне още повече с понижаване на очакванията за разкриване на още доста оживели.

Стотици хиляди останаха без дом и в някои региони чакат дни наред за храна и незабавен заслон.

Жители и избавителни служащи оповестиха за разграбване и няколко задгранични спешни екипа стопираха за малко стопираха работа поради влошаващата се конюнктура в областта на сигурността.

Турските управляващи са арестували 48 души за разграбване, заяви през вчерашния ден министърът на правораздаването Бекир Боздаг без да каже от кое място са били те. Президентът Реджеп Тайип Ердоган даде обещание да се оправи строго с плячкосващите.

В Турция се пресилиха близо 4 милиона сирийски бежанци, откакто страната отвори границите си за тези, които бягат от гражданската война, избухнала там през 2011 година Много от тях са съсредоточени в южната част на страната, покрай границата със Сирия. В турския град Газиантеп, съществено потърпевш от земетресението, живеят съвсем половин милион сирийци, което е една четвърт от локалното население.

Негодуванието към сирийците не е нещо ново, само че земетресението ускори напрежението.

Турция е похарчила повече от 40 милиарда $ от 2011 година насам за настаняване на бежанците във време на огромни стопански компликации в страната. Някои турци гледат на сирийците като на евтина работна ръка и считат, че те лишават работни места и се възползват от обществените услуги. Проблемите със сирийските бежанци ще бъде и съществена тематика в тазгодишните президентски и парламентарни избори в Турция, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР