Президентът на САЩ ще обяви нов пакет военна помощ за

...
Президентът на САЩ ще обяви нов пакет военна помощ за
Коментари Харесай

Политико: Джо Байдън обявява нов пакет военна помощ за Украйна на срещата на Г-7

Президентът на Съединени американски щати ще разгласи нов пакет военна помощ за Киев на стойност 375 млн. долара на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, оповестяват " Ройтерс " и " Политико ".

Трима американски и украински публични представители обявиха пред " Политико ", че оповестяването ще се състои след срещата на Байдън с Володимир Зеленски. Според изданието новият пакет помощи ще включва артилерийски снаряди, бронирани машини и противотанкови оръжия.

Като цяло от август 2021 година насам Съединени американски щати са дали на Украйна оръжия на стойност над 21 милиарда $.

По-рано беше обявено, че Вашингтон няма да се опълчи на това трети страни да изпратят свои изтребители F-16 в Киев. Беше маркирано също, че Байдън е одобрил проектите за образование на украински водачи на тези бойни самолети.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан удостовери по време на конференция, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е уведомил сътрудниците от Групата на седемте (Г7), че Вашингтон ще поддържа " взаимните старания за образование на украинските пилоти на изтребители от четвърто потомство, в това число F-16 ".

Съливан изясни, че през последните няколко месеца Съединени американски щати и техните съдружници в действителност работят за " даване на Украйна на системите, оръжията и образованието, от които тя се нуждае ".

Американският чиновник акцентира, че Вашингтон е снабдявал Киев с всичко, което е заречен да даде.

Сега " се насочихме към обсъждане на подобряването на украинските военновъздушни сили като част от дълготрайния ни ангажимент към самоотбраната на Украйна ", твърди той.

През идващите месеци страната възнамерява да работи с сътрудниците си, с цел да дефинира " по кое време ще бъдат доставени самолетите, кой ще ги достави и какъв брой [ще бъдат доставени] ", сподели Съливан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР