Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в четвъртък постановление за

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в четвъртък постановление за
Коментари Харесай

САЩ въведе мита върху вноса на алуминий и стомана


Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа в четвъртък разпореждане за въвеждане на мита върху вноса на алуминий и стомана, с което на процедура слага начало на новата протекционистична политика на Съединени американски щати. Действията на американския президент породиха страха от възникване на комерсиална война.

„ Днес в отбрана на националната сигурност на Америка вкарвам мита върху вноса на задгранична стомана алуминий “, сподели Тръмп на гала в Белия дом. Митото върху вноса в Съединени американски щати на стомана е 25 %, а на алуминий.- 10 %.

Митата ще влязат в действие след 15 дни.

Тръмп упрекна задграничните компании в дъмпинг и съобщи, че поради тях американската промишленост в тези браншове е била подкопана. Само Китай създава за месец толкоз стомана, колкото Съединени американски щати за една година, подсети Тръмп.

Съединени американски щати позволяват изключение от новите мита на Канада и Мексико, както и на други страни, които ще би трябвало да убедят Съединени американски щати, че тяхната продукция от стомана или алуминий не заплашват националната сигурност.

„ За Канада и Мексико мита към този момент няма да бъдат въвеждани, защото трите страни водят договаряния по актуализиране на зоната за свободна търговия НАФТА “, посочи президентът на Съединени американски щати.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом прикани Съединени американски щати да се откажат от въвеждането на вносни мита за алуминий и стомана. По-рано през седмицата бе обявено, че Европейска комисия има подготвеност за ответна реакция до два месеца.

Китай към този момент прикани Съединени американски щати да анулират колкото се може по-бързо вносните мита за металите. Пекин разгласи също, че счита в противоположен случай да предприеме ответни ограничения за отбрана на правата и ползите си.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР