Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на интервюто си

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на интервюто си
Коментари Харесай

Критики на американския президент към Фед удариха долара

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп по време на изявлението си пред Reuters

Още по тематиката
Турция увеличи внезапно митата за импорт на артикули от Съединени американски щати

Мерките засягат от коли до алкохол и цигари, напрежението сред Вашингтон и Анкара продължава да ескалира
15 авг 2018
Аржентинската централна банка подвигна главната рента до 45%
14 авг 2018
Инвестиционният взрив в Съединени американски щати отшумява вследствие на комерсиалното напрежение

Компаниите заемат пасивна позиция и финансовите им разноски може да се забавят
26 юли 2018 Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп не е удовлетворен от повдигането на главния лихвен % от страна на Федералния запас, съобщи той в изявление пред Reuters. Според него централната банка би трябвало да оказва помощ на държавното управление за по-бърз напредък на стопанската система, а не да служи като спирачка. Той добави, че ще подлага на критика Джером Пауъл, президента на Фед, в случай че лихвите продължат да се повишават. Пауъл застана на поста по-рано през годината, като размени Джанет Йелън. Той бе номиниран точно от Доналд Тръмп.

В същото изявление Тръмп нападна Китай и страните от еврозоната, като ги упрекна в операция на валутата. Доларът загуби 0.4% от цената си по отношение на кошницата от валути. Президентът на Съединени американски щати на няколко пъти към този момент декларира, че доларът не би трябвало да бъде толкоз мощен, тъй като това пречи на износа на страната. " Смятам, че Китай манипулира валутата си, безусловно. И мисля, че еврото също е манипулирано ", разяснява Тръмп.

Въпреки спада след изявлението, от началото на годината доларът е поскъпнал с 5.3% по отношение на китайския юан и 4.3% по отношение на еврото.

Без възторг

Досега американските президенти рядко са подлагали на критика политиката на Фед, само че Тръмп наподобява ще бъде изключение. " Не съм въодушевен от повдигането на лихвите. Не съм въодушевен ", разяснява той в изявлението си пред организацията. " Водим договаряния, мощни сме по отношение на другите страни и ще спечелим. Но в този миг ни е нужна поддръжка от Фед. Другите страни имат такава поддръжка ", добави той.

През тази година Фед е вдигала лихвите към този момент два пъти и се чака трето повдигане през септември. Инфлацията доближава 2.9% през юли, до момента в който безработицата е на 3.9%, най-ниското равнище през последните 20 години. Фед остави лихвите непроменени в продължение на шест години, откакто те стигнаха историческото си дъно през 2009 година

През юли Джером Пауъл разяснява пред Marketplace в първото си изявление, откогато е на поста, че политиката на Фед е самостоятелна и до момента не е видял причина да се тормози от напън от страна на Вашингтон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР